Pericolul gripei nu a trecut!

1 2 jpg jpeg

În timp ce în Irlanda, Anglia şi în Danemarca virusul gripal îşi face de cap, în România se înregistrează din ce în ce mai puţine cazuri de îmbolnăvire, arată datele Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor Transmisibile pentru prima jumătate a lunii ianuarie. În anii trecuţi se înregistrau în România în această perioadă zeci de cazuri de gripă săptămânal.

Anul acesta, medicii nu diagnostichează pe săptămână mai mult de două-trei persoane bolnave... Nu, nu este finalul sezonului de gripă, atrag atenţia specialiştii. Dimpotrivă, se aşteaptă ca vârful sezonului să vină peste o săptămână. Ei îţi recomandă în continuare să te vaccinezi (vaccinul este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei), mai ales dacă te afli într-una din următoarele situaţii:

- eşti însărcinată;

- ai copii mici în familie;

- ai peste 60 de ani;

- ai o boală cronică.

Până acum au fost vaccinaţi gratuit puţin peste un milion de români, aproape 50% dintre ei având peste 65 de ani. Dacă nu te afli în grupa de risc şi nu beneficiezi gratuit de vaccin prin medicul de familie, găseşti la farmacie vaccinuri de la mai multe firme, care costă maximum 30 de lei.

Spre deosebire de anii trecuţi, când predomina un anumit tip de virus gripal pe sezon, în Europa circulă în această perioadă mai multe tipuri de virus. În limbajul medicilor, mai multe tulpini. ”Circulă un cocktail de trei tulpini de virus, toate fiind conţinute în vaccinul de anul acesta. Ne aşteptam să domine tulpina A H1N1, care dă nişte simptome ceva mai severe, afectând şi adulţii sănătoşi, nu doar persoanele din grupele de risc. Însă nu e cazul, am revenit la ”lucrurile” obişnuite, tulpinile care circulă acum afectând copiii, vârstnicii şi femeile însărcinate. Însă e devreme să spunem ce tip de tulpină va predomina în România atunci când va veni vârful sezonului gripal”, ne-a explicat Victor Olsavszky, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

În afara vaccinării, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii sfătuiesc populaţia:

- să evite spaţiile aglomerate, virusul putând fi contractat pe cale aeriană.

- să evite contactul cu persoanele bolnave.

- să izoleze persoana bolnavă într-o cameră luminoasă, aerisită, cu o temperatură de 24-26 de grade Celsius.

- să folosească batiste din hârtie în caz de strănut sau de tuse.

- să aerisească constant încăperile, cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade Celsius.

- să evite să viziteze persoanele suspecte de gripă.