Pericolul gripei nu a trecut!

1 2 jpg jpeg

├Än timp ce ├«n Irlanda, Anglia ┼či ├«n Danemarca virusul gripal ├«┼či face de cap, ├«n Rom├ónia se ├«nregistreaz─â din ce ├«n ce mai pu┼úine cazuri de ├«mboln─âvire, arat─â datele Centrului European de Control ┼či Prevenire a Bolilor Transmisibile pentru prima jum─âtate a lunii ianuarie. ├Än anii trecu┼úi se ├«nregistrau ├«n Rom├ónia ├«n aceast─â perioad─â zeci de cazuri de grip─â s─âpt─âm├ónal.

Anul acesta, medicii nu diagnosticheaz─â pe s─âpt─âm├ón─â mai mult de dou─â-trei persoane bolnave... Nu, nu este finalul sezonului de grip─â, atrag aten┼úia speciali┼čtii. Dimpotriv─â, se a┼čteapt─â ca v├órful sezonului s─â vin─â peste o s─âpt─âm├ón─â. Ei ├«┼úi recomand─â ├«n continuare s─â te vaccinezi (vaccinul este cea mai eficient─â metod─â de prevenire a gripei), mai ales dac─â te afli ├«ntr-una din urm─âtoarele situa┼úii:

- e┼čti ├«ns─ârcinat─â;

- ai copii mici în familie;

- ai peste 60 de ani;

- ai o boal─â cronic─â.

P├ón─â acum au fost vaccina┼úi gratuit pu┼úin peste un milion de rom├óni, aproape 50% dintre ei av├ónd peste 65 de ani. Dac─â nu te afli ├«n grupa de risc ┼či nu beneficiezi gratuit de vaccin prin medicul de familie, g─âse┼čti la farmacie vaccinuri de la mai multe firme, care cost─â maximum 30 de lei.

Spre deosebire de anii trecu┼úi, c├ónd predomina un anumit tip de virus gripal pe sezon, ├«n Europa circul─â ├«n aceast─â perioad─â mai multe tipuri de virus. ├Än limbajul medicilor, mai multe tulpini. ÔÇŁCircul─â un cocktail de trei tulpini de virus, toate fiind con┼úinute ├«n vaccinul de anul acesta. Ne a┼čteptam s─â domine tulpina A H1N1, care d─â ni┼čte simptome ceva mai severe, afect├ónd ┼či adul┼úii s─ân─âto┼či, nu doar persoanele din grupele de risc. ├Äns─â nu e cazul, am revenit la ÔÇŁlucrurileÔÇŁ obi┼čnuite, tulpinile care circul─â acum afect├ónd copiii, v├órstnicii ┼či femeile ├«ns─ârcinate. ├Äns─â e devreme s─â spunem ce tip de tulpin─â va predomina ├«n Rom├ónia atunci c├ónd va veni v├órful sezonului gripalÔÇŁ, ne-a explicat Victor Olsavszky, reprezentant al Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii ├«n Rom├ónia.

În afara vaccinării, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii sfătuiesc populaţia:

- să evite spaţiile aglomerate, virusul putând fi contractat pe cale aeriană.

- s─â evite contactul cu persoanele bolnave.

- să izoleze persoana bolnavă într-o cameră luminoasă, aerisită, cu o temperatură de 24-26 de grade Celsius.

- să folosească batiste din hârtie în caz de strănut sau de tuse.

- să aerisească constant încăperile, cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade Celsius.

- s─â evite s─â viziteze persoanele suspecte de grip─â.