Pericolele statului picior peste picior

1 2 jpg jpeg

Însă, câte dintre aceste zvonuri au un fundament ştiinţific la bază? Iată ce trebuie să ştii!

Venele varicoase (vene răsucite şi dilatate însoţite de durere pulsată) este o afecţiune deseori asociată cu statul prelungit în picioare sau cu picioarele încrucişate pe scaun, acest lucru forţând venele mai puternic să pompeze sânge spre inimă, este de părere Hihn Harris, medic specialist chirurgie vasculară la Centrul Medical Stanford.

Totuşi, în loc să ne îngrijorăm cum stăm, ar fi de preferat să facem mişcare în mod regulat şi să evităm statul prelungit pe scaun (picior peste picior), întrucât venele vericoase reprezintă mai degrabă o afecţiune ereditară.

Alte probleme cum ar fi leziuni ale nervilor, tensiune arterială ridicată sau o postură neadecvată a spatelui sunt, de asemenea, asociate cu statul picior peste picior, iar unele studii confirmă acest lucru. Dar, înainte de a intra în panică, trebuie să ştii că efectele sunt de cele mai multe ori temporare.

Atunci când stai cu picioarele încrucişate, ele pot într-adevăr să-ţi amorţească până în stadiul de a nu le mai simţi, însă nu există nici o dovadă că acest obicei poate provoca lezarea nervilor. Astfel, atunci când stai în poziţia picior peste picior se pune presiune asupra nervului peronier, care se află în spatele genunchiului, motiv pentru care îţi vei simţi picioarele amorţite. Însă, de îndată ce renunţi la această poziţie, presiunea este eliberată şi dispare.

Totodată, un studiu publicat în The Journal of Clinical Nursing asociază statul picior peste picior cu tensiunea arterială ridicată. În mod evident, menţinerea poziţiei picior peste picior ore îndelungate creează o presiune asupra vaselor de sânge, însă lucrurile revin la normal în momentul în care începi să te mişti.

Astfel, pentru a nu pune o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, este recomandat să te ridici de pe scaun (dacă lucrezi la birou) la fiecare 50 de minute şi să faci câteva întinderi.

Nu în ultimul rând, mai există îngrijorarea potrivit căreia statul prelungit în poziţia picior peste picior poate dăuna grav sănătăţii spatelui, acest lucru putând avea consecinţe şi asupra aparatului digestiv. Acest luru este parţial adevărat.

Asigură-te, totuşi, că îţi menţii tot timpul postura corectă a spatelui atunci când stai la birou, fie că stai cu picioarele încrucişate sau nu. Aşadar, spatele drept, posteriorul lipit de spătarul scaunului şi braţele sprijinite pe birou, cu coatele îndoite la 90 de grade.