Otita - cauze si tratament. Sfaturi pentru părinţi

1 2 jpg jpeg

Otitele apar des şi în cursul bolilor copilăriei (rujeola, varicela, oreion, etc.) şi au în general o evoluţie cu complicaţii frecvente. De aceea, otitele, oricum ar fi ele, necesită o atenţie specială din partea medicului ORL şi a medicului pediatru.

Otită cauze si tratament- ce favorizează apariţia otitei

Printre factorii care favorizează apariţia otitei sunt virozele respiratorii, polipii la copii, rinita alergică şi rinita hipertrofică, sinuzite acute, tumori ale foselor nazale, deviaţia de sept. De asemenea, imunitatea scăzută poate favoriza apariţia otitei. Germenii care determină instalarea otitei sunt Moraxella catarrhalis, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae şi foarte rar Pseudomonas aeruginosa şi Stafilococcus aureus. Aceşti microbi se iau prin aer, sun împrăştiaşi prin tuse, strănut sau vorbit. Febra mare (39-40), durerile nocturne puternice de ureche şi scăderea uşoară a auzului poate semnifica instalarea otitei. De aceea, dacă se semnalează aceste simptome, este bine să se consulte imediat un doctor ORL-ist. Otita este de mai multe feluri. Otita externă acută apare în special vara, din cauza contaminării microbilor din piscine sau din cauza folosirii beţişoarele de ureche prea des. Această otită nu are legătură cu răceala. Se tratează cu comprese cu antibiotic şi cu aspirarea eventualelor secreţii de 2 ori pe zi, timp de 7 zile maxim. Otita urechii medie poate apărea din cauza unor bacterii sau din cauza răcelilor obişnuite, urechea umplându-se de mucozităţile secreţiilor nazale. Pentru cazul otitei de acest fel, nu sunt necesare antibioticele, ci tratamentul răcelii poate fi suficient.

Otită cauze si tratament – evoluţia şi tratarea otitei

Ca stadiu evolutiv al bolii, se cunosc apariţia simptomelor, perforaţia timpanului, când febra şi durerile scad, scurgerea unui lichid purulent si ureche, apoi vindecarea de la sine, când perforaţia timpanului se închide.

Tratamentul otitei presupune administrarea antibioticelor, medicamentelor pentru combaterea febrei şi durerii, dar şi spray sau picături nazale sau chiar aerosoli pentru a repune în funcţie urechea medie. Dacă infecţia a apărut pe teren atopic se prescrie un medicament antialergic. Incizia membranei timpanice (timpanotomia) este indicată atunci când boala persistă sau se agravează în ciuda tratamentului corect, de asemenea când apar şi complicaţii.

Complicaţiile otitei sunt demne de luat în serios, pot apărea paralizia facială, daune permanente de surditate parţială sau completă, infectarea unor oase ale craniului, chist al urechii medii.