Obiceiuri care îţi fac mai mult rău decât fumatul

1 2 jpg jpeg

Dormi prea mult sau doar câteva ore Între 7 şi 9 ore sunt necesare pentru a spune că dormi suficient noaptea. Mai puţin de 6 ore de somn nocturn ori peste 10 ore creşte riscul de boli precum: - diabetul, - afecţiunile cardiovasculare, - depresia, - obezitatea. Nici întreruperea somnului cu alarme repetate nu este indicată, pentru că nu-ţi permite să te odihneşti.

Bei cafea în exces

Oricât de obosit te-ai simţi, mai mult de 4 ceşti de cafea pe zi creşte riscul de boli cardiovasculare. Din păcate, şi în această situaţie excesul nu este indicat. Cafeaua conţine cafeină care stimulează secreţia de adrenalină. Ca urmare a acestui fapt, este inhibată secreţia de insulină şi creşte presiunea arterială.

Dacă ai mult de lucru şi nu te ridici de la birou decât foarte rar, iar în timpul liber te relaxezi tot stând aşezat, ai şanse mari să te confrunţi cu simptome de diabet sau boli cardiace. Cei care stau aşezaţi peste 11 ore pe zi au un risc cu 40% mai mare de a suferi boli grave, care le pot ameninţa viaţa. De aceea, este important să faci mişcare oricând ai ocazia, să faci pauze.

În lipsa timpului pentru a-ţi găti ceva sau pur şi simplu pentru că îţi plac, alegi produse de tip fast-food sau semipreparate. Alimentaţia nesănătoasă este o problemă mondială spre deosebire de cea a dependeţei de fumat. Te poate aduce în situaţia să fii diagnosticat cu diabet de tip 2, hipertensiune arterială, anemie, cancer.