Nu stoarceţi punctele negre! Pot rămâne cicatrici

1 2 jpg jpeg

De ce apar?

Punctele negre pot apărea la orice vârstă, cu precădere la persoanele cu tenul gras. Cel mai frecvent, punctele negre apar la nivelul zonelor cu tendinţă de îngrăşare a pielii, cum ar fi nasul, fruntea sau bărbia.

Ele apar ca urmare a creşterii secreţiei sebacee şi a adezivităţii celulelor de la nivelul glandei sebacee, aceşti factori conducând la eliminarea greoaie a sebumului.

Au vreo legătură cu grăsimile din sânge?

Există două tipuri de comedoane: cele închise, cunoscute popular sub denumirea de „puncte albe” sau „puncte de grăsime” şi comedoanele deschise, aşa-numitele „puncte negre”. În realitate, punctele de grăsime nu au nici o legătură cu concentraţia de grăsimi din sânge sau cu nivelul colesterolului.

Contrar concepţiei populare, ele nu reprezintă un indicator al surplusului de grăsimi din organism şi, ca urmare, nu dispar în urma unei diete fără grăsimi. Punctele negre conţin sebum care, sub acţiunea oxigenului atmosferic, se oxidează, ceea ce le oferă culoarea caracteristică.

Nu este corectă ideea conform căreia punctele negre sunt simpli pori dilataţi în care se adună praf din cauza lipsei de igienă.

Cum le eliminăm?

Există numeroase metode de a elimina punctele negre, de la băile de abur sau cele de muşeţel la aplicarea de măşti sau plasturi speciali.

Cel mai indicat este să ne adresăm unui cabinet de cosmetică, unde pielea poate fi curăţată în condiţii de igienă.

Eliminarea unui strat superficial de piele cu ajutorul unui peeling chimic sau al microdermabraziunii ajută la curăţarea în profunzime a pielii şi previne apariţia punctelor negre pe termen lung.

Este indicată stoarcerea lor?

Nu se recomandă stoarcerea punctelor negre, întrucât pot rămâne cicatrici şi acneea se poate agrava sau pot apărea suprainfecţii severe!

3 măşti naturale contra punctelor negre

Comprese cu suc de lămâie

Aplicaţi comprese de 3-4 ori pe zi cu suc de lămâie natural, direct pe zona cu puncte negre. Sucul este astringent şi puternic dezinfectant şi combate punctele negre.

Masaj cu mălai

Primul pas către eliminarea punctelor negre e infuzia cu ceai de plante. După câteva minute, se face gomaj cu mălai. Masarea tenului cu mălai este o tehnică eficientă, dar nu trebuie să insistaţi mult pentru că pielea feţei e foarte sensibilă.

Mască de miere

Se ştie că mierea este un foarte bun dezinfectant. Încălziţi puţină miere şi aplicaţi-o caldă pe zonele cu probleme. Lăsaţi masca să acţioneze 10-15 minute.