Modific─âri ale unghiilor: ce spun despre s─ân─âtate

1 2 jpg jpeg

Unghii îngălbenite, probleme cu infecţiile fungice

Odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, unghiile se pot ├«ng─âlbeni. Unghiile se pot ├«ng─âlbeni ┼či din cauza unor infec┼úii fungice. Mia pot ap─ârea linii pe suprafa┼úa acestora ┼či un miros ur├ót. ├Än cazuri mai rare, unghiile galbene mai pot indica ┼či prezen┼úa diabetului zaharat ori a unor probleme cu glanda tiroid─â.

Pete albe, carenţe de proteine

Dac─â organismul nu are o cantitate suficient─â de proteine, pot ap─ârea pete albe pe suprafa┼úa unghiilor. Poate s─â semnaleze ┼či o afec┼úiune a ficatului, c├ót ┼či lipsa albuminei din s├ónge.

Unghii care se rup u┼čor, hipotiroidism

├Än caz c─â ai unghiile din ce ├«n ce mai fragile, care se exfoliaz─â ┼či se rup u┼čor, acet lucru poate s─â fie un semn al hipotiroidismului. Pot fi de vin─â ┼či caren┼úele de vitaminel A,C ┼či B.

Unghiile pale pot semnala o anemie.

Pete vineţii pe unghii

├Än cazul ┼úi se ├«nvine┼úe┼čte una sau mai mult eunghii, poate s─â fie vorba despre o lovitur─â. ├Äns─â dac─â nu te+ai lovit, iar petele nu dispar, mergi la medic. Poate indica prezen┼úa unui melanom sau chiar leucemie.

Adâncituri pe suprafaţa unghiilor

Cunoscute drept liniile lui Beau, există adâncituri care străbat unghia. Pot să apară în caz de psoriazis, deficienţe de circulaţie, diabet sau deficienţă severă de fier.

Dacă pe suprafaţa unghiilor apar puncte, acestea având un aspect asemănător cu cel al unui burete, asta poate să însemne că suferi de psoriazis sau poate fi semnul unei artrite inflamatorii în fază încipientă.