Modificări ale unghiilor: ce spun despre sănătate

1 2 jpg jpeg

Unghii îngălbenite, probleme cu infecţiile fungice

Odată cu înaintarea în vârstă, unghiile se pot îngălbeni. Unghiile se pot îngălbeni şi din cauza unor infecţii fungice. Mia pot apărea linii pe suprafaţa acestora şi un miros urât. În cazuri mai rare, unghiile galbene mai pot indica şi prezenţa diabetului zaharat ori a unor probleme cu glanda tiroidă.

Pete albe, carenţe de proteine

Dacă organismul nu are o cantitate suficientă de proteine, pot apărea pete albe pe suprafaţa unghiilor. Poate să semnaleze şi o afecţiune a ficatului, cât şi lipsa albuminei din sânge.

Unghii care se rup uşor, hipotiroidism

În caz că ai unghiile din ce în ce mai fragile, care se exfoliază şi se rup uşor, acet lucru poate să fie un semn al hipotiroidismului. Pot fi de vină şi carenţele de vitaminel A,C şi B.

Unghiile pale pot semnala o anemie.

Pete vineţii pe unghii

În cazul ţi se învineţeşte una sau mai mult eunghii, poate să fie vorba despre o lovitură. Însă dacă nu te+ai lovit, iar petele nu dispar, mergi la medic. Poate indica prezenţa unui melanom sau chiar leucemie.

Adâncituri pe suprafaţa unghiilor

Cunoscute drept liniile lui Beau, există adâncituri care străbat unghia. Pot să apară în caz de psoriazis, deficienţe de circulaţie, diabet sau deficienţă severă de fier.

Dacă pe suprafaţa unghiilor apar puncte, acestea având un aspect asemănător cu cel al unui burete, asta poate să însemne că suferi de psoriazis sau poate fi semnul unei artrite inflamatorii în fază încipientă.