Mi-a ie┼čit un urcior. Ce s─â fac?

1 2 jpg jpeg

Urciorul este o umfl─âtur─â dureroas─â, ├«mbibat─â cu puroi, de la nivelul pleoapelor. Infec┼úie contagioas─â frecvent─â, ├«ns─â inofensiv─â, boala este cauzat─â de o bacterie care tr─âie┼čte la suprafa┼úa pielii. Exist─â dou─â tipuri de urcior: cel extern, care este o infec┼úie a glandelor sebacee de la baza genelor ┼či cel intern, mult mai greu de tratat, care se situeaz─â ├«n interiorul pleoapei.

Este o boal─â contagioas─â

Simptomele acestei infec┼úii sunt ro┼čea┼úa de la nivelul pleoapei, durere u┼čoar─â ┼či umflarea zonei ├«n care urmeaz─â s─â ias─â urciorul. De asemenea, ochiul poate l─âcrima ┼či ├«n acest caz persoana afectat─â va sim┼úi o senza┼úie de usturime. Pentru c─â este o boal─â contagioas─â, urciorul necesit─â reguli de igien─â ┼či de ├«ngrijire foarte stricte. Iat─â c├ó┼úiva pa┼či prin care po┼úi gr─âbi vindecarea acestuia.

1. Nu atinge zona inflamat─â

├Än faza incipient─â sunt recomandate compresele cu ap─â rece, pentru a diminua inflama┼úia. De asemenea, este indicat s─â nu atingi zona inflamat─â cu m├óna ┼či s─â nu presezi urciorul, pentru c─â astfel ri┼čti s─â propagi infec┼úia pe toat─â pleoapa ┼či s─â-┼úi afectezi globul ocular. ├Äncearc─â s─â nu folose┼čti produse de machiaj, deoarece le infectezi ┼či nu o s─â mai scapi de efectele nepl─âcute ale urciorului.

2. Pune comprese cu ap─â cald─â

Dac─â urciorul a evoluat, ├«nmoaie un tampon de vat─â ├«n ap─â cald─â, stoarce-o ┼či apas─â u┼čor pe urcior, pentru a scurta evolu┼úia acestuia ┼či pentru a elibera puroiul. Repet─â procedura de trei ori pe zi, p├ón─â ce urciorul se sparge. Po┼úi folosi diverse lo┼úiuni din plante care s─â reduc─â inflama┼úia ┼či s─â calmeze durerea.

3. Consult─â un specialist

Dac─â infec┼úia persist─â ┼či dup─â o s─âpt─âm├ón─â, iar pleoapa ajunge s─â se inflameze ├«n totalitate sau pielea din jurul ochilor devine ro┼čie, este bine s─â consul┼úi un medic oftalmolog. Acesta ├«┼úi va prescrie medicamente ce con┼úin antibiotic. Dac─â este vorba de un urcior intern, e cazul s─â consul┼úi sfatul unui specialist ├«n domeniu. Poate fi vorba de o complica┼úie a bolii ┼či ├«n acest caz este nevoie de o interven┼úie chirurgical─â.

De fiecare dat─â c├ónd ├«┼úi ├«ngrije┼čti zona ochilor spal─â-te corespunz─âtor pe m├óini cu ap─â ┼či s─âpun. Pentru a preveni reapari┼úia urciorului, dezinfecteaz─â-┼úi cu grij─â lentilele de contact. La primul semn de irita┼úie, renun┼ú─â la ele ┼či poart─â un timp ochelari de vedere.