Meningita, boala care poate fi confundat─â cu gripa

1 2 jpg jpeg

Cum o diferenţiezi de răceală

Simptomatologia meningitei poate fi u┼čor confundat─â cu cea a r─âcelilor ┼či a gripei, pentru c─â se manifest─â prin febr─â ├«nso┼úit─â de dureri puternice de cap, frisoane, v─ârs─âturi, grea┼ú─â, lipsa poftei de m├óncare.

Spre deosebire de r─âceli, ├«n cazul meningitelor, apare ┼či sensibilitatea la lumin─â. Cel care va pune un diagnostic este medicul. Este foarte important s─â mergi de urgen┼ú─â la medic, dac─â ai aceste simptome.

Exist─â 5 tipuri de meningit─â, ┼či anume:

- meningita bacterian─â, cauzat─â de bacterii,

- meningita viral─â, a c─ârei cauz─â sunt virusurile,

- meningita parazitară, provocată de paraziţi,

- meningita fungică, cea mai rară formă a afecţiunii,

- meningita neinfec┼úioas─â, care poate ap─ârea at├ót din cauza unor forme de cancer, a unor r─âni la cap, c├ót ┼či a administr─ârii unor medicamente.

Copiii, cei mai afectaţi

Cele mai multe ├«mboln─âviri apar la copiii mai mici de 5 ani. Un grad mai ridicat de risc ├«l au ┼či persoanele care fac chimioterapie, c├ót ┼či cei care sufer─â de diabet. Meningita poate s─â-i afecteze ┼či pe adul┼úi, persoanele care au trecut de 60 de ani fiind printre cele mai expuse.

Anumite forme de meningit─â pot fi prevenite prin imunizare. Exist─â mai multe tipuri de vaccinuri, at├ót pentru copii, c├ót ┼či pentru adul┼úi.

Info

S-a observat o cre┼čtere a cazurilor de meningit─â viral─â pe timp de var─â, ├«n timp ce cazurile de meningit─â bacterian─â se ├«nmul┼úesc pe timp de iarn─â.

Puncţia lombară este cea mai folosită metodă de depistare

Punc┼úia lombar─â presupune prelevarea unei mostre de lichid cefalorahidian din canalul spinal. Este o metod─â comun─â de diagnostic, ├«ns─â pot fi folosite ┼či teste suplimentare:

- analizele sangvine,

- tomografia computerizat─â,

- testele de imagistică prin rezonanţă magnetică.