Melatonina, hormonul somnului, previne diabetul

1 2 jpg jpeg

Melatonina este o substan┼ú─â chimic─â produs─â de epifiz─â, o gland─â mic─â aflat─â la baza creierului. Substan┼úa se g─âse┼čte ┼či sub form─â de suplimente, acestea fiind prescrise, de pild─â, celor care nu pot dormi bine. Organismul nostru secret─â melatonin─â doar pe timpul nop┼úii. Punctul culminant al produc┼úiei de melatonin─â este la mijlocul nop┼úii, iar apoi nivelul ├«ncepe s─â scad─â, produc┼úia diminu├óndu-se pe m─âsur─â ce apare lumina zilei. Cea mai mare cantitate de melatonin─â este secretat─â ├«n primii ani de via┼ú─â, dup─â care scade, pe m─âsur─â ce ├«naint─âm ├«n v├órst─â.

Pe l├óng─â factorii de risc care duc la apari┼úia diabetului de tip 2 (precum obezitatea, istoricul familial, o diet─â precar─â ┼či sedentarismul), oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit un alt ÔÇ×vinovatÔÇť: nivelul sc─âzut de melatonin─â. S-a observat pe durata unui studiu de 12 ani c─â femeile care nu s-au ├«mboln─âvit de diabet aveau un nivel mai ridicat ale acestui hormon. Cercet─âtorii au ajuns la concluzia c─â secre┼úia sc─âzut─â de melatonin─â aproape c─â dubleaz─â riscul de diabet.

Combate insomnia

Odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, unele persoane au nevoie de melatonin─â pentru a se bucura de un somn mai bun. Numeroase studii au ar─âtat c─â administrarea suplimentelor cu melatonin─â cu 30-60 de minute ├«nainte de culcare combate insomnia ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte calitatea somnului. Este un supliment potrivit ┼či celor care se trezesc des noaptea ┼či celor care adorm greu. Administrarea suplimentelor de melatonin─â este recomandat─â ┼či celor care lucreaz─â ├«n ture de noapte (pentru reglarea ritmului circadian), ├«n caz de decalaj orar ┼či celor care se confrunt─â cu oboseal─â cronic─â din cauza priv─ârii repetate de somn.

De ajutor contra arsurilor la stomac

Cercet─âtorii au descoperit c─â melatonina suprim─â acidul gastric ┼či protejeaz─â esofagul de efectele refluxului. Potrivit unui studiu, persoanele care au luat un supliment cu melatonin─â, plus vitamine din complexul B ┼či aminoacizi au raportat unele ├«mbun─ât─â┼úiri dup─â doar o s─âpt─âm├ón─â. Iar dup─â 40 de zile, participan┼úii ┼či-au rezolvat complet simptomele bolii de reflux gastroesofagian.

Trateaz─â migrenele

Melatonina este foarte util─â ├«n preven┼úia ┼či tratamentul migrenelor. Cercet─ârile au ar─âtat c─â hormonul ajut─â la reducerea frecven┼úei ┼či intensit─â┼úii durerilor de cap at├ót de nepl─âcute. De pild─â, pacien┼úii cu migrene c─ârora li s-au administrat 3 mg de melatonin─â ├«n fiecare sear─â, cu 30 de minute ├«nainte de culcare, au spus dup─â 3 luni de tratament c─â frecven┼úa durerilor s-a redus la jum─âtate, iar durata lor s-a scurtat.

Oferă protecţie cardiovasculară

Hormonul secretat de epifiz─â este un aliat care are grij─â ┼či de s─ân─âtatea sistemului cardiovascular. Cercet─âtorii spanioli au m─âsurat nivelul melatoninei din timpul nop┼úii la pacien┼úii care au suferit un atac de cord ┼či apoi i-au monitorizat 6 luni. Speciali┼čtii au descoperit c─â persoanele care au suferit ulterior un atac de cord au avut niveluri mai sc─âzute ale acestui hormon.

Protejeaz─â retina

Graţie puternicelor proprietăţi antioxidante, melatonina protejează celulele retinei împotriva acţiunii radicalilor liberi. De exemplu, la pacienţii cu degenerescenţă maculară (cărora li s-a administrat melatonină înainte de culcare, timp de 3 până la 6 luni) acuitatea vizuală a rămas stabilă, iar deteriorarea retinei a fost mai mică.

Amelioreaz─â sindromul premenstrual

Un nivel sc─âzut al melatoninei favorizeaz─â tulburarea disforic─â premenstrual─â. Aceasta este o form─â sever─â a sindromului premenstrual ┼či afecteaz─â un procent mic de persoane. Femeile care sufer─â de aceast─â tulburare au o sc─âdere drastic─â ├«n ceea ce prive┼čte nivelul de melatonin─â ├«n a doua jum─âtate a ciclului menstrual, atunci c├ónd progesteronul este la cel mai ├«nalt nivel.

Limiteaz─â cre┼čterea tumorilor

ÔÇ×├Än studii de laborator s-a demonstrat c─â melatonina limiteaz─â progresia cancerului mamar. Este, totodat─â, dovedit faptul c─â melatonina inhib─â proliferarea ┼či cre┼čterea celulelor neoplazice, iar efectul s─âu antioxidant reduce semnificativ reac┼úiile adverse ale chimioterapiei, fiind astfel identificat un poten┼úial rol adjuvant ├«n tratamentul antitumoralÔÇť, explic─â dr. Ionela Baciu, medic endocrinolog la Centrul Medical ProVita. Unele studii au eviden┼úiat, ├«n cazul anumitor tipuri de tumori cerebrale, o prelungire a supravie┼úuirii pacien┼úilor care au primit suplimente cu melatonin─â, comparativ cu cei care au urmat doar tratament suportiv/paliativ.

┼×tiai c─â...

...secreţia de melatonină este perturbată de sursele de lumină artificială?

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Ionela Baciu, medic specialist endocrinologie, Centrul Medical ProVita ÔÇô Diagnostic ┼či tratament, Bucure┼čti

├Än ultimii ani, a fost sugerat un rol al melatoninei ├«n modularea r─âspunsului sistemului imun. Are rol important imunostimulator, dar uneori poate agrava anumite boli autoimmune preexistente, cum e cazul poliartritei reumatoide. Are propriet─â┼úi antioxidante, anti├«mb─âtr├ónire ┼či antitumorale. ├Än cazul pacien┼úilor cu hipertensiune ÔÇô ┼či mai ales al celor cu valori mari nocturne ÔÇô administrarea de melatonin─â pare a ameliora controlul valorilor tensionale. Melatonina intervine ├«n protec┼úia inimii de leziunile ischemice din bolile cardiovasculare, ├«n special cele asociate cu sindromul metabolic ┼či obezitatea, administrarea de melatonin─â ├«mbun─ât─â┼úind ┼či profilul lipidic al pacien┼úilor.