La ce pericole te expune statul la calculator

1 2 jpg jpeg

Din păcate statul în faţa calculatorului mai mult de 30 de minute poate avea repercusiuni asupra spatelui tău.

Astfel că, numărul cazurilor de hernie de disc cervicală sunt în creştere, tot mai multe persoane acuzând dureri atât la nivel cervical cât şi lombar.

Atunci când stai la birou, nu te mai concentrezi asupra poziţiei coloanei vertebrale şi ai tendinţa să adopţi poziţii vicioase precum aplecatul foarte mult spre calculator ce atrage o curbură anormală a coloanei şi favorizează totodată şi apariţia problemelor la nivel ocular. Lipsa mişcării la cel puţin 30 de minute de stat pe scaun este un alt factor ce contribuie la tasarea vertebrelor.

Nu orice durere cervicală înseamnă prezenţa unei hernii

Medicul chirurg turc Cenk Ermol, specialist în neurochirurgie al Grupului International de Spitale Medical Park din Turcia, afirmă faptul că durerile cervicale apar mai ales la persoanele cu un volum mare de muncă mai ales în faţa calculatorului, însă totodată afirmă şi faptul că nu orice durere la nivel cervical este cauzată de hernierea unui disc din zona respectivă.

În principiu, durerile cervicale apar în urma unor cauze mecanice sau a unor afecţiuni ale coloanei vertebrale. Poziţia incorectă menţinută pe tot parcursul zilei favorizează apariţia contracturilor musculare ce adesea provoacă dureri de spate în zona în care musculatura devine tensionată.

Durerea poate radia spre baţ

Durerile cervicale se pot adesea extinde spre braţ sau mână, putând fi resimţită chiar senzaţia de amorţire datorită compresiei unui nerv. În cazul herniei de disc la nivel cervical mişcările gâtului devin extrem de dureroase, datorită musculaturii contractate în permanenţă, astfel făcându-şi simţită prezenţa rigiditate musculară, denumită în termeni medicali spasm muscular.

Contracturara musculaturii contribuie la intensificarea durerilor resimţite mai ales la nivel cervical, în această fază fiind recomandate masajele terapeutice, folosirea unguentelor cu efect analgezic şi antiinflamator, exerciţiile de kinetoterapie şi relaxare musculară.

Apariţia slăbiciunii la nivelul braţelor sau a mâinilor

Dacă deja s-a ajuns la comprimarea unui nerv şi a început hernierea unui disc vertebral cervical, presiunea exercitată asupra rădăcinii nervoase va contribui la apariţia durerii, amorţirea braţului, a mâinii şi totodată la senzaţia de slăbiciune a acestora.

Nu trebuie evitat sportul niciodată. Mişcarea pune sângele în mişcare, contribuie la eliminarea tensiunilor musculare şi la reaşezarea cartilajelor osoase.

Astfel, este recomandat ca la 30 de minute de stat pe scaun sau în faţa calculatorului să te ridici şi să faci câţiva paşi pentru a-ţi destinde atât musculatura cât şi creierul.

În cazul în care resimţi dureri la nivelul spatelui nu exita să apelezi la un medic specialist, pentru a putea trata din timp problema şi pentru a evita agravarea situaţiei.