├Äntre mit ┼či realitate: pericolele p─ârului de pisic─â

1 2 jpg jpeg

Dezbaterea privind pericolele p─ârului de pisic─â exist─â dintotdeauna, ├«ns─â trebuie s─â ┼čtii c─â ingerarea acestuia nu este periculoas─â.

Pericolele p─ârului de pisic─â: ingerarea accidental─â

Totu┼či, la fel ca p─ârul uman, firul de p─âr de pisic─â poate fi ├«nghi┼úit accidental. De fapt, orice elemente mici ┼či greu de sesizat pot fi ingerate ├«nt├ómpl─âtor, mai ales de c─âtre copii: scame, praf, fire de p─âr (genele c─âzute, de exemplu), resturi de unghii, oase mici de pe┼čte, etc. Acesta e doar unul dintre cel mei des ├«nt├ólnite pericole ale p─ârului de pisic─â.

Pericolele p─ârului de pisic─â: chistul hidatic

Chistul hidatic este o boala produs─â de larva unui echinococ (parazit) care tr─âie┼čte ├«n intestinul c├óinelui. Deci chistul este produs de un parazit ┼či nu de firul de p─âr al animalului (pericolul apare c├ónd fecale contaminate intr─â ├«n contact cu blana pisicii sau a c├óinelui). Pisica se contamineaz─â ┼či ea cu o specie de echinococ.

Contaminarea se face prin contactul direct cu animalul infestat, dar ┼či prin ├«nghi┼úirea ou─âlor de pe fructe sau legume insuficient sp─âlate, din ap─â sau de pe sol. La om, tabloul simptomatic include dureri in zonele in care exist─â chisturile p├ón─â la febr─â foarte mare, iar tratamentul este chirurgical. Chistul hidatic are localizare ├«n special ├«n ficat, apoi ├«n pl─âm├ón, creier sau chiar la nivelul oaselor.

Cum preveniţi această boală? Animalele de casă se deparazitează o dată la 3 luni. Apoi este obligatoriu să vă spălaţi pe mâini după ce atingeţi un câine. Iar când mâncaţi fructe sau legume crude, acestea se spală îndelung sub jet puternic de apă.

Cu alte cuvinte, bolile pe care le pute┼úi lua de la animale pot fi parazitare, dar nu au leg─âtur─â direct─â cu p─ârul. Iar singura metod─â de prevenire este ca animalele de companie s─â fie deparazitate ┼či vaccinate regulat, conform sfatului medicului.

Pericolele p─ârului de pisic─â: alergiile

Oamenii pot contacta alergii de la animale, dar care, din nou, nu au leg─âtur─â direct─â cu p─ârul acestora. Pe de alt─â parte, dac─â observa┼úi schimb─âri ├«n privin┼úa aspectului bl─âni┼úei animalului de cas─â, ├«n alte perioade dec├ót atunci c├ónd n─âp├órle┼čte, el trebuie neap─ârat consultat de un medic veterinar. Aspectul bl─âni┼úei poate tr─âda afec┼úiuni parazitare sau virale care trebuie tratate.

Persoanele care sufer─â de alergii la animale au, de obicei, aceea┼či problem─â c├ónd vine vorba de praf sau de mucegai. Nu p─ârul pisicii sau al c├óinelui cauzeaz─â alergia, ci o protein─â prezent─â ├«n saliv─â, urin─â sau m─âtrea┼úa animalelor. Urme de saliv─â ┼či m─âtrea┼ú─â se afl─â ┼či pe blan─â, de unde ┼či reac┼úiile care apar c├ónd lua┼úi contact cu animalul.

Cum se îngrijesc pisicile

Pe l├óng─â deparazitarea obligatorie o dat─â la trei luni, pisica are nevoie de o periere cu o m─ânu┼č─â de cauciuc cel pu┼úin o dat─â pe s─âpt─âm├ón─â. Ideal ar fi s─â o obi┼čnui┼úi cu acest obicei de c├ónd e pui, ca s─â nu opun─â rezisten┼ú─â, mai ales c─â toaleta pe care ┼či-o face singur─â nu e suficient─â.