Implant sau punte dentară?

1 2 jpg jpeg

Specialistul Click!, medic stomatolog Andreea Căpăţână, vă spune în ce condiţii se folosesc cele două variante.

Refacerea arcadelor dentare trebuie realizată cât mai repede de la vindecarea osului, pentru a preveni modificările nefavorabile care apar asupra dinţilor vecini.

Puntea dentară este acea lucrare dentară care reconstituie dinţii lipsă, făcând legătura între aceştia şi dinţii „stâlpi” de la capetele breşei, (edentate). Se poate opta pentru acest tip de lucrare atunci când există dinţi care mărginesc breşa şi care nu prezintă mobilitate avansată.

Avantaje: reconstituire fizionomică şi funcţională durabilă, timp de realizare relativ scurt, costuri medii datorate unei mari variabilităţi a materialelor din care poate fi realizată.

Dezavantajul major constă în faptul că dinţii “stâlpi” trebuie şlefuiţi şi acoperiţi de coroane dentare, chiar dacă sunt sănătoşi.

Implantul dentar este o piesă metalică (de multe ori asemănătoare unui şurub) care vine să înlocuiască rădăcina dintelui. El se inserează direct în os, în care se va integra între 3 şi 6 luni. După această perioadă se poate fixa definitiv coroana dentară şi astfel se reface întreg

Avantajele implantului se referă la păstrarea intactă a celorlalţi dinţi, cât şi o rapidă integrare în cavitatea bucală în condiţii de sănătate generală bună.

Dezavantajele sunt legate de timpul minim al solidarizării în os, de aproximativ două luni (perioadă în care se poate realiza o lucrare provizorie) şi costurile relativ mai mari, datorate materialelor şi tehnicii moderne.

Sfatul meu: Dacă doriţi reconstituirea unuia sau mai multor dinţi, vă recomand să apelaţi la medicul stomatolog şi la un specialist în implantologie, pentru a lua cea mai bună decizie pentru sănătatea dumneavoastră.