Iată cum deosebeşti gripa de răceală!

1 2 jpg jpeg

Gripa apare din senin

Dacă te trezeşti dintr-o dată cu dureri de muşchi, ca şi cum ai fi fost lovit de o maşină, mai mult ca sigur ai gripă.

Clasica gripă de sezon debutează brusc, cu dureri musculare, migrene, febră şi tuse. Răceala se defineşte, de obicei, prin nas înfundat sau prin secreţii abundente.

Febra îţi spune că ai gripă

Este adevărat că, în cazul anumitor persoane, răceala poate provoca o febră uşoară, însă de cele mai multe ori, ea nu se numără printre simptomele acestei afecţiuni. În cazul gripei, febra se manifestă încă de la început, ba chiar cu valori destul de ridicate.

Tusea poate duce la complicaţii

Deoarece atât răceala, cât şi gripa sunt boli care afectează căile respiratorii, ele pot provoca tuse.

Numai că, în cazul gripei, tusea poate duce la complicaţii grave, cea mai frecventă fiind pneumonia. Mergeţi la medicul specialist dacă aveţi dificultăţi de respiraţie sau dureri în piept.

Durerea de cap, simptom în ambele afecţiuni

O migrenă nu poate indica, dacă este vorba de răceală sau gripă. Intensitatea durerii însă vă poate îndruma către un diagnostic exact.

În cazul unei simple răceli, migrena cedează uşor în faţa medicamentelor.

Oboseala nu apare în răceli

Dacă te simţi dintr-o dată obosit, fără chef de muncă şi cu o mare dorinţă de a sta toată ziua în pat, trebuie să ştii că acestea sunt semne de gripă.

Starea de oboseală şi slăbiciune poate dura până la trei săptămâni. În cazul răcelilor, ea poate apărea, însă în forme mai uşoare şi durează doar două-trei zile.

Durerea de gât, semn de răceală

Chiar şi cea mai mică răceală debutează cu dureri în gât, la înghiţire, dar şi senzaţia de nas înfundat. Dacă este însă asociată cu alte simptome, amigdalita poate fi un semn de gripă.

Click! spune:

Este important să diagnosticaţi încă de la început dacă v-a „lovit” răceala sau virusul gripei. Aceasta din urmă poate avea complicaţii destul de grave, cum ar fi pneumonia.

De aceea, este esenţial să începeţi tratamentul împotriva gripei în primele 48 de ore de la debut.