Iată care sunt bolile de care te protejează activitatea fizică!

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii au analizat 174 de studii care au fost publicate în perioada 1980-2016 şi au descoperit că oamenii cu un nivel ridicat de activitate fizică pe săptămână au avut un risc mai scăzut de a face cancer de sân, de colon, diabet, boli ale inimii sau atac cerebral.

Cercetătorii au folosit o formulă denumită 'minutele MET' pentru a estima cât de multă activitate fizică asigură cel mai mare beneficiu pentru sănătate. Minutele MET măsoară cât de multă energie arde organismul în timpul activităţilor fizice.

Rezultatele studiului au arătat cel mai mare beneficiu de la 3.000 la 4.000 de minute MET pe săptămână. O persoană poate obţine 3.000 de minute MET incluzând activitatea fizică în rutina zilnică — spre exemplu, 10 minute de urcat trepte, 15 minute de făcut curăţenie cu aspiratorul, 20 de minute de grădinărit, 20 de minute de alergare sau 25 de minute de mers de jos sau cu bicicleta.

În condiţiile în care din 1990 populaţia îmbătrâneşte iar numărul deceselor cauzate de boli cardiovasculare sau tipurile de diabet creşte, este necesară o mai mare atenţie şi mai multe intervenţii pentru a promova activitatea fizică în rândul publicului general, scrie coordonatorul studiului, Hmwe Kyu, profesor asistent la Institute for Health Metrics and Evaluation din Seattle al Universităţii Washington, potrivit Agerpres.

''Mai multe studii care folosesc cuantificarea detaliată a activităţii fizice totale vor ajuta la găsirea unei estimări mai precise pentru niveluri diferite de activitate fizică'', concluzionează studiul, publicat la 9 august în revista de specialitate BMJ.

Cercetători de la University of Strathclyde din Scoţia (Marea Britanie) şi de la International Prevention Research Institute din Lyon (Franţa) au reacţionat într-un editorial la rezultatele acestui studiu. Cu toate că aduce laolaltă informaţii privind activităţile fizice şi prevenirea maladiilor, acest studiu ''nu ne poate spune dacă reducerea riscurilor ar putea fi diferită în cazul în care se desfăşoară o activitate fizică intensă de scurtă durată sau o activitate fizică de intensitate mai scăzută o perioadă mai lungă de timp'', remarcă autorii editorialului.

Este cunoscut faptul că persoanele care fac sport sunt mai sănătoase, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Sportul ajută la eliberaea de hormoni ai fericirii, endorfinele, ceea ce înseamnă că eşti mult mai relaxat. De asemenea, ajută la dezvoltarea musculaturii corpului şi la o bună funcţionare a inimii.