Hernia de disc, tratată într-o zi

1 2 jpg jpeg

Nu te speria, denumirea acestei terapii este mai greoaie dec├ót interven┼úia ├«n sine. ├Än cazul nucleoplastiei percutane, po┼úi pleca acas─â total vindecat la trei ore dup─â interven┼úie. Nucleoplastia percutan─â este o metod─â nou─â de tratament chirugical al herniei, fiind indicat─â ├«n cazurile medii ale acestei afec┼úiuni. Adic─â ├«n cele mai numeroase situa┼úii. Interven┼úia se realizeaz─â cu ajutorul unui dispozitiv prev─âzut cu un ac ├«n v├órf, ce p─âtrunde prin piele p├ón─â la nivelul coloanei. Cele mai simple cazuri de hernie sunt acelea ├«n care discul intervertebral este u┼čor deformat ┼či apas─â pe r─âd─âcinile nervoase. ├Än aceast─â situa┼úie, po┼úi sim┼úi furnic─âturi ├«n m├óini ┼či picioare, iar tratamentul implic─â kinetoterapie ┼či medicamente antiinflamatoare. Hernia face probleme atunci c├ónd discul este rupt, iar substan┼úa gelatinoas─â care umple cavitatea discului iese ┼či apas─â pe termina┼úiile nervoase, bolnavul risc├ónd s─â paralizeze. Dac─â e┼čti ├«n aceast─â situa┼úie, ai nevoie de opera┼úie clasic─â, cu bisturiu ┼či multe zile de spitalizare ┼či s─âpt─âm├óni de recuperare. Dac─â, ├«ns─â, te afli ├«ntre aceste dou─â situa┼úii, iar discul este deformat serios, dar nu s-a rupt ├«nc─â, indica┼úia este de nucleoplastie percutan─â. Po┼úi sta internat o zi

Procedura nu dureaz─â mai mult de jum─âtate de or─â ┼či este realizat─â cu anestezie local─â. Specialistul ├«┼úi va introduce prin piele ┼či mu┼čchi, p├ón─â la discul intervertebral afectat, un dispozitiv prev─âzut cu un ac la cap─ât.

Acesta aspir─â substan┼úa gelatinoas─â ├«n surplus din discul intervertebral, care apas─â pe termina┼úiile nervoase. Astfel, presiunea asupra peretelui discului vertebral ┼či, implicit, asupra termina┼úiilor nervoase, se va reduce.

Teoretic, po┼úi pleca acas─â la trei ore dup─â interven┼úie. Practic, ├«ns─â, ar fi bine s─â mai stai internat ├«n spital p├ón─â a doua zi, pentru a putea beneficia gratuit de opera┼úie, prin asigurarea de s─ân─âtate. Interven┼úia se face gratuit la spitalul Universitar de Urgen┼ú─â din Bucure┼čti. Dac─â nu ai r─âbdare s─â a┼čtep┼úi o interven┼úie gratuit─â, po┼úi pl─âti, la o clinic particular c├óteva mii de lei.

Hernia de disc apare de regul─â ├«n zona cervical─â (la ceaf─â) ┼či ├«n zona lombar─â (la ┼čale) ┼či poate interveni ├«n urma procesului natural de ├«mb─âtr├ónire sau ├«n urma unei traume. Coloana vertebral─â este alc─âtuit─â din vertebre, separate una de alta prin discuri, care previn eroziunea vertebrelor (sunt ca ni┼čte pernu┼úe care amortizeaz─â ┼čocul).

Hernierea discurilor (sau un disc ÔÇŁalunecatÔÇŁ) apare ├«n momentul ├«n care un disc deformat sau rupt se deplaseaz─â din pozi┼úia ini┼úial─â ┼či apas─â pe m─âduv─â. Simptomele unei hernii de disc variaz─â de la furnic─âturi ├«n m├óini, ├«n picioare sau ├«n fese, p├ón─â la sl─âbiciune ├«n membre, dureri de spate sau pierderea unor reflexe. ├Än cazuri extreme, hernia poate duce la paralizie.