Hepatitele B ┼či C: cum le previi, cum le tratezi

1 2 jpg jpeg

Hepatita este una dintre cele mai frecvente infec┼úii ale ficatului. Netratat─â, ea poate produce ciroz─â sau cancer hepatic. Exist─â mai multe tipuri de hepatit─â, dintre care cele mai r─âsp├óndite sunt cele de tip B ┼či C.

Oboseala, simptom al infect─ârii

At├ót ├«n cazul hepatitei B, c├ót ┼či ├«n cazul celei de tip C, simptomele apar de cele mai multe ori destul de t├órziu, c├ónd boala se cronicizeaz─â.

C├óteva dintre simptomele acestor hepatite sunt: oboseala, durerile abdominale cauzate de m─ârirea ficatului, st─ârile de vom─â, ├«ng─âlbenirea pielii ┼či febra. Medicii recomand─â s─â se fac─â periodic controale medicale, ├«n primul r├ónd analize de s├ónge, care arat─â existen┼úa virusului ├«n organism.

Se iau prin contact sexual neprotejat

Virusurile hepatitice B ┼či C se transmit frecvent pe cale sexual─â, prin contact cu s├óngele infectat sau cu alte fluide ale organismului.

De aceea, medicii ne aten┼úioneaz─â s─â nu folosim obiectele de igien─â personal─â ├«n comun cu persoanele infectate, s─â ne asigur─âm c─â ustensilele din cabinetele medicale sunt sterile sau desigilate ├«n momentul folosirii ┼či s─â ne bandaj─âm r─ânile deschise.

Pentru cei care locuiesc ├«mpreun─â cu o persoan─â infectat─â este recomandat s─â dezinfecteze obiectele ┼či zonele atinse de s├ónge.

Vaccinarea, metod─â de prevenire

Dacă împotriva infecţiei cu virusul B există un vaccin, hepatita C nu poate fi prevenită prin imunizare.

ÔÇ×Vaccinul antiviral de tip B se poate face la orice v├órst─â, cu condi┼úia ca persoana respectiv─â s─â nu fie deja infectat─â. ├Änainte de vaccinare, se impune realizarea unui test de s├ónge, care poate ar─âta cu precizie dac─â virusul se afl─â ├«n corpÔÇŁ, explic─â medicul de familie C─âlin Ciubotaru. Vaccinul pentru hepatita B se administreaz─â ├«n mai multe doze ┼či ar trebui repetat la 5-7 ani, deoarece ├«n timp este posibil ca eficien┼úa lui s─â scad─â.

Antiviralele ţin sub control boala

Dac─â boala se agraveaz─â ┼či devine hepatit─â cronic─â B sau C, se prescrie terapia cu antivirale. ÔÇ×Terapia este costisitoare ┼či greu de suportat din cauza reac┼úiilor adverse, fiind recomandat─â ├«n formele agresive de hepatiteÔÇŁ, spune C─âlin Ciubotaru.

Pacien┼úilor li se recomand─â tratamentul cu interferon (medicament ce stimuleaz─â imunitatea), care trebuie urmat timp de un an. Aproape 60% dintre cei care fac hepatit─â acut─â cu virusul B au ┼čansa s─â se vindece. Restul de 40% r─âm├ón purt─âtori ai virusului, dezvolt├ónd hepatit─â cronic─â, ciroz─â sau cancer hepatic.

┼×tiai c─â...

... hepatita B este de 50 până la 100 de ori mai contagioasă decât virusul HIV?

... pe 19 Mai este Ziua Mondială împotriva hepatitei?

... 10-20% dintre persoanele cu hepatita cronic─â C fac ciroz─â hepatic─â?