Gripa la stomac: cum se manifest─â

1 2 jpg jpeg

Cum o recuno┼čti

Printre simptomele bolii se num─âr─â balonarea, crampele stomacale, grea┼úa, v─ârs─âturile ┼či scaunele diareice, f─âr─â s├ónge. Cei ├«n cauz─â mai pot acuza febr─â ┼či dureri de articula┼úii.

Febra ridicată poate să indice prezenţa unei infecţii bacteriene.

Afec┼úiunea este foarte contagioas─â ┼či se r─âsp├ónde┼čte prin alimente contaminate, igien─â precar─â. De aceea, este foarte important─â sp─âlarea m├óinilor ├«nainte de mese ┼či dup─â ce ai utilizat toaleta.

Nu trebuie s─â folose┼čti tac├ómuri ┼či prosoape la comun cu persoanele contaminate, pentru a sc─âdea riscul apari┼úiei bolii.

Hainele trebuie spălate la temperaturi înalte, iar casa trebuie să fie dezinfectată.

De ce apare

Gastroenterita este cauzat─â cel mai adesea de rotavirusuri, calicivirusuri, adenovirusuri, virusul Norwalk, coronavirusuri.

Gastroenteritele virale dispar ├«n termen de 2-3 zile, de la sine. ├Än ceea ce prive┼čte tratamentul, se administreaz─â s─âruri minerale pentru prevenirea deshidrat─ârii.

Deshidratarea este cel mai mare pericol care poate să apară, iar în cazuri severe este nevoie de internare în spital. Se manifestă prin:

- gur─â uscat─â,

- uscarea pielii,

- diminuarea pulsului,

- tahicardie,

- usc─âciunea buzelor.

Mai pot apărea stări de iritabilitate. Detectarea virusurilor care se fac vinovate de apariţia gastroenteritei se face în urma mai multor teste medicale:

- analiza antigenului din scaun,

- unele teste de sânge,

- test pentru giardioz─â.

Boala are un grad mare de risc de complica┼úii pentru b─âtr├óni ┼či pentru copiii care n-au ├«mplinit v├órsta de 3 ani.