Gr─âsimea abdominal─â, periculoas─â pentru inim─â

1 2 jpg jpeg

├Äntr-un studiu recent, cercet─âtorii au descoperit c─â persoanele care un Indice de Mas─â Corporal─â normal, dar au ÔÇťobezitate central─âÔÇŁ au un risc de trei ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare ┼či de dou─â ori mai mare de a suferi de orice alt─â afec┼úiune care cre┼čte riscul de deces.

Exist─â o serie de motive care fac ÔÇťobezitatea central─âÔÇŁ periculoas─â pentru organism.

├Än primul r├ónd, gr─âsimea de pe abdomen cre┼čte rezisten┼úa la insulin─â. De asemenea, persoanele care au ÔÇťobezitate central─âÔÇŁ tind s─â aib─â mai pu┼úine depozite de gr─âsimi ├«n acele zone ale corpului (┼čolduri, picioare), unde gr─âsimea are rol protector asupra organismului.

Obezitatea ┼či inima

Numeroase studii arat─â c─â ÔÇťobezitatea central─âÔÇŁ este asociat─â cu dezvoltarea afec┼úiunilor cardiovasculare. Cercet─âtorii sus┼úin c─â ├«n unele cazuri, circumferin┼úa taliei sau a ┼čoldurilor reprezint─â o modalitate mai bun─â de a determina riscul de boli cardiovasculare, dec├ót Indicele de Mas─â Corporal─â (IMC).

M─âsur─âtorile ┼či scan─ârile au ar─âtat c─â persoanele cu cea mai mare circumferin┼ú─â a taliei aveau ┼či cel mai mare risc de a suferi un deces din cauza afec┼úiunilor cardiovasculare, spre deosebire de cei care aveau gr─âsimea distribuit─â propor┼úional la nivelul ├«ntregului corp.

Pentru a reduce riscul de deces, speciali┼čtii recomand─â efectuarea de exerci┼úii fizice cu scopul de a arde depozitele de gr─âsime ┼či de a cre┼čte masa muscular─â la nivelul abdomenului.

Info: Femeile ar trebui să aibă o circumferinţă a talie de cel mult 80 de cm, iar bărbaţii de maximum 94 de cm.