Febra fără motiv şi oboseala, semnale ale cancerului

1 2 jpg jpeg

Cancerul renal este de 2 ori mai frecvent la bărbaţi, vârsta medie de apariţie a bolii fiind 62 de ani. Printre factori de risc ai acestei afecţiuni grave se numără: fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, mediul toxic de lucru (metale grele, azbest) şi unele mutaţii genetice.

Atunci când tumoarea este localizată doar local şi nu există metastaze, se recurge la îndepărtarea unei părţi sau a întregului rinichi. În stadiu avansat, tratamentul are ca scop controlul bolii şi limitarea simptomelor.

Temperatura ridicată

Creşterea temperaturii la peste 38 de grade Celsius în absenţa unor boli care să o justifice (cum sunt infecţiile respiratorii, de pildă) trebuie să fie un semnal de alarmă. Transpiraţiile nocturne pot fi un semn de alarmă al cancerului renal în stadiu avansat.

Sângerările

Este unul dintre simptomele principale ale cancerului de rinichi. Prezenţa unei tumori la nivelul rinichilor permite trecerea sângelui în urină, din cauza perturbării funcţiei de filtrare. Este bine de ştiut că nu întotdeauna sângele din urină poate fi văzut cu ochiul liber, ci doar la examenul microscopic.

Citeşte şi: Zincul în exces provoacă pietre la rinichi

Lipsa apetitului culinar

Cancerul de rinichi, ca majoritatea altor forme de astfel de boală, induce modificări care au ca urmare pierderea poftei de mâmcare.

Durerea de spate

Pe măsură ce o tumoare la rinichi se măreşte, poate da dureri de spate, în partea de jos.

Somnolenţa

Simptome precum oboseala accentuată şi paloarea sunt puse pe seama anemiei, prezentă la jumătate din pacienţii cu cancer.