Factori mai puţin ştiuţi care provoacă hipertensiune

1 2 jpg jpeg

Anumite medicamente

Tratamentele indicate în caz de astm sau contraceptivele sunt câteva dintre posibilele cauze ale creşterii tensiunii arteriale. Pe lista medicamentelor care dau hipertensiune se găsesc şi unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive, analgezice.

Motivul pentru care au acest efect este acela că favorizează apariţia unui dezechilibru electrolitic, caracterizat prin valori anormale ale sodiului. Ca urmare a acestuia, vasele de sânge se contractă şi rezultă o creştere a tensiunii arteriale.

Lipsa mişcării

Un stil de viaţă nesănătos, fumatul, sarea în exces, stresul prelungit şi emoţiile negative – toate influenţează sănătatea şi conduc la apariţia hipertensiunii. Începe prin a face plimbări de 20-30 de minute pe zi, apoi adaugă câteva exerciţii cardio, măcar la 2-3 zile.

Alege mai des legume, fructe, cereale integrale şi foarte rar produse de tip fast-food, de patiserie, dulciuri. De asemenea, elimină pe cât posibil stresul, gândurile negative, pentru că şi acestea contribuie la creşterea tensiunii arteriale.

Citeşte şi: Alimente interzise în caz de hipertensiune

Luarea în greutate într-un timp scurt

Persoanele supraponderale sau obeze au un risc crescut să sufere de hipertensiune, cu atât mai mult cu cât îngrăşarea s-a petrecut într-un timp scurt. Ca urmare a acestui fapt, inima este forţată să lucreze mai mult. Pe de altă parte, pierderea în greutate reduce tensiunea şi riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare.

Vârsta

Cei care au depăşit 40 de ani au un risc mai mare de suferi de hipertensiune, pentru că, pe măsură ce îmbătrânim, creşte şi tensiunea arterială. Arterele se schimbă şi ele, devin mai rigide şi fac inima să lucreze mai mult sau să se mărească pentru a face faţă, de aceea aceasta are nevoie de mai mult sânge şi oxigen.

Întârzie acest fenomen pe cât mai mult posibil prin evitatea excesului de sare, alcool şi tutun. Refă-ţi analizele anual sau la cererea medicului şi urmează tratamentul prescris.