Factori care ÔÇ×obosescÔÇŁ bila

1 2 jpg jpeg

Bila sau fierea, este un lichid de culoare galben-verzuie, secretat de ficat ┼či depozitat ├«n vezica biliar─â. ├Än timpul digestiei, bila este evacuat─â ├«n duoden, unde contribuie la digerarea lipidelor, fiind format─â din ap─â, s─âruri biliare, acizi biliari ┼či colesterol.

Atunci c├ónd cantitatea de bil─â eliberat─â nu este suficient─â, digestia este ├«ngreunat─â apar nepl─âceri, cum sunt gustul amar, grea┼úa ┼či v─ârs─âturile.

ÔÇ×Printre complica┼úiile date de ├«ngreunarea activit─â┼úii vezicii biliare se num─âr─â inflama┼úia ┼či tumefac┼úia vezicii biliare ÔÇô colecistit─â, apari┼úia de calculi biliari, blocarea c─âii biliare principale ┼či coledocului (canale biliare ce fac leg─âtura ├«ntre ficat ┼či intestin) sau pancreatit─â biliar─â╩║, sus┼úine dr. ┼×tefan Tuc─â, medic specialist chirurgie general ├«n cadrul Life Memorial Hospital.

Alimentaţia bogată în grăsimi

Pentru a digera m├ónc─ârurile bogate ├«n gr─âsimi, sistemul digestiv este suprasolicitat, iar uneori bila se blocheaz─â. Astfel, gr─âsimile trec mai greu prin tubul digestiv ┼či intr─â ├«ntr-un proces de fermenta┼úie. Gazele eliminate sunt ├«nso┼úite de contrac┼úii ale intestinului, ceea ce provoac─â balonare ┼či dureri abdominale.

Printre cele mai nocive alimente se num─âr─â carnea gras─â, cum este cea de porc sau de miel, fri┼čca, br├ónza, produsele de patiserie, maioneza ┼či pr─âjelile. ┼×i consumul unor alimente bogate ├«n proteine d─âuneaz─â bilei. Unul dintre rolurile bilei este cel de a metaboliza proteinele. Atunci c├ónd regimul alimentar se bazeaz─â pe proteine, digestia este ├«ngreunat─â, deoarece efortul depus de ficat este mult prea mare.

Alcoolul, un alt pericol

În cazul persoanelor care consumă frecvent alcool, fierea este supusă la grele încercări. Substanţele din bilă au rolul de a metaboliza alcoolul, dar când acesta este în cantităţi mari, misiunea colecistului este dificilă.

Alcoolul afecteaz─â ficatul deoarece celulele hepatice trebuie s─â-l metabolizeze constant ┼či astfel se uzeaz─â mai repede. Efectul este reducerea cantit─â┼úii de bil─â eliberate.

Stresul ┼či via┼úa sedentar─â

├Än lipsa unor exerci┼úii fizice regulate, bila se cristalizeaz─â ┼či se formeaz─â pietre, ceea ce cre┼čte riscul apari┼úiei icterului mecanic. La fel de periculos este ┼či stresul deoarece ├«n aceste perioade organismul elibereaz─â mai mult cortizol, un hormon care favorizeaz─â acumularea de gr─âsimi ├«n ficat.

Implicit, ficatul va func┼úiona mai greu ┼či nu va putea s─â mai secrete cantitatea necesar─â de bil─â pentru digestie. ├Än timpul momentelor de stres nici vezica biliar─â nu se mai contract─â pentru a elibera bila ├«n intestinul sub┼úire.