Examenul stomatologic îţi poate indica dacă suferi de diabet

1 2 jpg jpeg

La cercetare au participat 600 de pacien┼úi ai unei clinici stomatologice din New York. Ace┼čtia nu suferau de diabet, ├«ns─â 530 dintre ei prezentau cel pu┼úin c├óte un factor de risc pentru diabet. Cum a descurs cercetarea Participan┼úii la studiu au fost supu┼či unei examin─âri de c─âtre medicul stomatolog ┼či unui test de m─âsurare a glicemiei cu ajutorul unui aparat standard, cum este cel utilizat de diabetici (care folose┼čte s├ónge luat din varful unui deget).

Apoi, pentru o diagnosticare exact─â, pacien┼úilor le-a fost fost f─âcut ┼či testul toleran┼úei la glucoz─â, care poate identifica precis st─ârile diabetice ┼či prediabetice.

Ce a arătat că examenul stomatologic poate fi util în identificarea diabeticilor

Un algoritm simplu, bazate pe doi parametri stomatologici - num─ârul din┼úilor lips─â ┼či procentul de pungi parodontale profunde (spa┼úii ├«ntre dinte ┼či gingie, care sunt un indicator al bolii parodontale) - a ar─âtat c─â examenul stomatologic poate fi util ├«n identificarea pacien┼úilor cu diabet sau prediabet nediagnosticat.

Boala parodontală, complicaţie a diabetului

Afec┼úiunea parodontal─â este o complica┼úie precoce a diabetului; acesta favorizeaz─â apari┼úia unor afec┼úiuni ale gingiilor ┼či ale ┼úesutului osos din jurul din┼úilor.

În concluzie, medicul stomatolog poate recomanda efectuarea unor teste glicemice pentru a afla dacă pacientul respectiv are sau nu diabet.