Evitaţi sucurile acidulate dacă aveţi herpes

1 2 jpg jpeg

De ce apare herpesul? Herpesul este produs de un agent patogen al pielii şi mucoaselor, virusul herpetic.

Când imunitatea este scăzută, virusul se reactivează, determinând apariţia de vezicule grupate “în buchet”, pe fond roşiatic la nivelul buzelor şi gurii. În 7-10 zile, aceste “băşicuţe” se rup, lăsând în urmă eroziuni rotund-ovalare ce se acoperă de o crustă gălbuie.

Cum se transmite? Se poate transmite prin sărut şi prin utilizarea în comun a tacâmurilor şi a obiectelor de igienă personală (periuţa de dinţi, prosop), nu doar de la persoanele care prezintă leziuni de herpes, ci şi de la persoanele aparent sănătoase, care nu prezintă simptome.

Care este tratamentul recomandat? Din păcate, nu există un tratament care să vindece herpesul. Aplicarea de unguente antivirale (cu aciclovir) poate scurta evoluţia bolii. Se mai recomandă compresele cu apă fiartă şi răcită, evitarea citricelor şi a sucurilor acidulate. Cum îl prevenim?

O alimentaţie echilibrată, raţională, din care să nu lipsească proteinele şi vitamina C, evitarea stresului şi un regim de viaţă sănătos contribuie la creşterea imunităţii organismului, prevenind astfel reapariţia herpesului.