Eşti răcit sau ai gripă?

1 2 jpg jpeg

Atât gripa, cât şi răceala sunt viroze respiratorii care, adesea, sunt confundate.

afectează organismul pe o durată mai scurtă şi într- un mod mai puţin agresiv, iar gripa are o durată de manifestare mai lungă şi poate prezenta episoade severe. O gripă serioasă poate ţine şi câteva săptămâni.

Gripa este o infecţie virală, contagioasă, produsă de virusurile de tip A, B şi C. Simptomele specifice gripei apar brusc şi se dezvoltă rapid: febră, dureri de cap, tuse uscată, secreţii nazale abundente, dureri musculare, oboseală şi lipsă de energie, adesea însoţite de pierderea apetitului.

Gripa se transmite pe cale aeriană, prin picăturile de salivă ale bolnavilor care tuşesc. La gripă pot apărea complicaţii precum infecţii în piept, poate ajunge la pneumonie, uneori necesitând spitalizare.

Ca şi în cazul răcelii, gripa apare mai des în anotimpul rece (iarna şi primăvara devreme) şi apare adesea ca o epidemie.

Răceala sau guturaiul este cauzată de virusuri respiratorii şi are manifestări asemănătoare gripei, dar mai blânde.

Răceala începe cu senzaţia de gât uscat şi dureros, fiind însoţită de un sentiment de oboseală, strănut, tuse şi nas înfundat. Nu are semne de gravitate şi dă extrem de rar complicaţii cardiace sau pulmonare.

Vaccinul antigripal se administrează anual, în lunile de toamnă (septembrie-octombrie), mai ales celor expuşi la complicaţii sau cu risc mare de îmbolnăvire.

În cazul răcelii, vaccninarea nu este posibilă din cauza multitudinii de virusuri responsa¬bile de producerea afecţiunii. Totuşi, administrarea de produse naturale şi o alimentaţie bogată în vitamine întăreşte şi stimulează sistemul imunitar.

Nu există tratament pentru gripă sau răceală, deoarece acestea sunt infecţii virale. Antibioticele nu au nici un efect asupra virusurilor, doar asupra microbilor.

Sistemul imunitar trebuie să lupte împotriva infecţiei, astfel încât aceasta să dispară. Consumul de vitamina C, lichidele şi odihna sunt esenţiale pentru ca organismul să se poată reface.