E┼čti obosit ┼či ai apetitul sc─âzut? E posibil s─â ai splina m─ârit─â!

1 2 jpg jpeg

Splina este un organ aflat sub coaste, ├«n partea st├óng─â a abdomenului. Ea stimuleaz─â sistemul imunitar prin producerea de anticorpi, distruge eritrocitele ┼či trombocitele b─âtr├óne ┼či contribuie la reglarea circula┼úiei celulelor s├óngelui pe care-l filtreaz─â. M─ârirea splinei poart─â numele de splenomegalie.

Nu toate cazurile ├«n care splina se m─âre┼čte sunt un semn al unei afec┼úiuni. Atunci c├ónd splina filtreaz─â s├óngele poate fi hiperactiv─â, ceea ce ├«n termeni medicali poart─â numele de hipersplenism. ├Än timpul acestui process, se diminueaz─â un anumit tip de globule albe din s├ónge.

O afecţiune a ficatului

Deoarece ficatul ┼či splina filtreaz─â s├óngele din organism o afec┼úiune a ficatului poate duce la m─ârirea splinei, pentru c─â aceasta va depozita s├óngele ├«n loc s─â-l trimit─â mai departe. C├ónd ambele organe se m─âresc se poate instala senza┼úia de balonare, iar pofta de m├óncare scade. Cele mai frecvente afec┼úiuni ale ficatului care afecteaz─â splina sunt ciroza hepatic─â, fibroza chistic─â ┼či tromboza venei porte, cea care dreneaz─â s├óngele din intestine spre ficat.

O infecţie bacteriană sau virală

Fie c─â sunt parazitare, virale sau bacteriene, infec┼úiile pot duce la m─ârirea splinei. Mononucleoza este o infec┼úie determinat─â de virusul Epstein-Barr ┼či se manifest─â prin febr─â, dureri de cap, oboseal─â ┼či respira┼úie ├«ngreunat─â. De obicei, trece de la sine ├«n decurs de c├óteva s─âpt─âm├óni, ├«ns─â principala complica┼úie este m─ârirea splinei, iar ├«n cazuri extreme se ajunge ┼či la ruperea ei.

Toxoplasmoza se ia prin contactul cu alimente contaminate sau cu fecale de pisic─â infestate, iar una dintre simptomele ei este splina m─ârit─â. ├Än ceea ce prive┼čte infec┼úiile bacteriene care afecteaz─â buna func┼úionare a splinei, cele mai periculoase sunt septicemiile, tuberculoza ┼či endocardita bacterian─â subacut─â (infec┼úia valvelor inimii sau a ├«nveli┼čului s─âu intern).

Un traumatism abdominal

Loviturile, mai ales ├«n zona splinei, pot duce la m─ârirea acesteia. De asemenea, splenomegalia poate fi cauzat─â de apari┼úia unui chist sau a unui abces pe splin─â sau de boli inflamatorii, cum este sarcoidoza (inflamarea unor por┼úiuni din organe) ┼či artrita reumatoid─â.

Leucemia

Splina filtreaz─â ┼či elimin─â din s├ónge celulele ├«mb─âtr├ónite, a┼čadar atunci c├ónd organismul este afectat de leucemie, de pild─â, splina sufer─â, deoarece se confrunt─â cu un exces de celule sangvine.

Cite┼čte ┼či: Cum recuno┼čti leucemia ┼či alte boli ale s├óngelui

Aproape jum─âtate din bolnavii de leucemie au splina m─ârit─â, ├«ns─â aceast─â afec┼úiune poate fi ├«nt├ólnit─â ┼či ├«n cazul cancerului metastazat la splin─â sau a limfoamelor Hodgkin ┼či non-Hodgkin.