Durerile renale: când e cazul să te îngrijorezi

1 2 jpg jpeg

Durerile renale pot fi localizate de o parte ┼či de a alta a coloanei vertebrale, dar ┼či pe o singur─â parte. Ele pot iradia spre abdomen, c├ót ┼či spre organele genitale.ÔÇ×Este posibil s─â sim┼úi┼úi durerea de rinichi ca o durere surd─â sau acut─â, localizat─â pe o singur─â parte, imediat sub ultimele coaste, adesea ├«nso┼úit─â de febr─â ┼či simptome urinareÔÇť, afirm─â medicul specialist urolog Radu Maxim.

Inflamaţia renală, cauză posibilă

Durerile de rinichi pot fi cauzate de inflama┼úia rinichilor,de prezen┼úa unei infec┼úii la nivelul acestora sau a tractului urinar, fie de traumatisme renale ┼či de blocarea c─âii urinare. Cancerul de rinichi ┼či tromboza renal─â (cheaguri de s├ónge ├«n rinichi) se mai num─âr─â printre posibilele cauze.

Durerea acută, care apare brusc, localizată în spate, însoţită de tulburări urinare, vărsături, greaţă, poate anunţa o colică renală, produsă de calculii renali.

Cu ce alte simptome se asociaz─â

Durerile renale se pot asocial cu alte manifest─âri clinice, precum urina tulbure, care are un miros ur├ót, prezen┼úa s├óngelui ├«n urin─â, pleoape, picioare ┼či m├óini umflate, cumic┼úiuni frecvente, mai ales pe timpul nop┼úii. Bolnavii mai pot avea senza┼úia de golire incomplet─â a vezicii urinare, grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi,paloare a pielii, respira┼úie ur├ót mirositoare, febr─â, ame┼úeli, constipa┼úie sau diaree, gust metalic ├«n gur─â, m├ónc─ârimi ale pielii, sc─âderea puterii de concentrare ┼či se pot sim┼úi obosi┼úi.

Ce tratamente se recomand─â

Tratamentul depinde de cauza durerii, pe care o stabile┼čte medicul. Astfel, ├«n cazul durerilor cauzate de infec┼úii ale tractului urinar ┼či ale rinichilor se recomand─â antibiotic ┼či antiinflamatoare.

Calculii se tratează în funcţie de mărime. Se pot folosi analgezice, antispastice, în cazul pietrelor de mici dimensiuni, în timp ce calculii de mari dimensiuni sunt îndepărtaţi chirurgical.

INFO: 1 persoană din 20 dezvoltă pietre la rinichi, la un moment dat în viaţă, potrivit statisticilor.

Persoanele cu hipertensiune, predispuse bolilor renale

Afec┼úiunile de rinichi apar mai adesea la persoanele care fumeaz─â, la cele obeze, la cei care sufer─â de diabet, hipertensiune arterial─â, c├ót ┼či la cei care nu se hidrateaz─â corespunz─âtor. Un grad mai mare de risc ├«l au persoanele trecute de v├órsta de 30 de ani.

Dr. Radu Maxim, medic specialist urolog, Spitalul Polisano Sibiu

Deseori, durerea de spate sau durerea de flanc (lateral─â) sunt atribuite durerii renale ┼či diagnosticul diferen┼úial poate s─â fie greu de f─âcut. Durerea de rinichi poate s─â iradieze pe traiectul nervilor p├ón─â la nivelul ┼čoldului sau a membrului inferior. Investiga┼úiile paraclinice, analizele de s├ónge ┼či de urin─â, ecografia tractului urinar, tomografia computerizat─â abdomino-pelvin─â cu substan┼ú─â de contrast intravenoas─â (Uro-CT) sau RMN sunt metode prin care se diagnosticheaz─â o afec┼úiune renal─â, care orienteaz─â medicul ├«n alegerea tratamentului specific fiec─ârei patologii.