Durerile de oase sunt mai intense când e ger

1 2 jpg jpeg

Boal─â progresiv─â, artroz─â este adesea lipsit─â de simptome ├«n stadiul ini┼úial. Principalul simptom este durerea, ├«n primul stadiu al bolii fiind accentuat─â ├«n timpul efortului fizic ┼či redus─â ├«n repaus. Pe m─âsur─â ce boala avanseaz─â, durerea este constant─â, indiferent de activitate fizic─â sau de momentul zilei.

Durerea este, de obicei, accentuat─â ├«n condi┼úii de frig ┼či umezeal─â. De altfel, Mai apar rigiditatea ┼či senza┼úia de instabilitate la nivelul articula┼úiilor. De asemenea, articula┼úiile se pot deforma sau pot produce zgomote. Ro┼čea┼úa ┼či c─âldura ├«n locul afectat, precum ┼či tulbur─ârile de mers ┼či limitarea mi┼čc─ârilor sunt alte nepl─âceri prezente la cei cu artroz─â. Poate fi confundat─â cu artrita Adesea, artroza este confundat─â cu artrita ┼či invers. Cele dou─â afec┼úiuni au ├«n comun durerea de articula┼úii. Artrita este o afec┼úiune inflamatoare a articula┼úiilor, ├«n vreme ce artroza este mai degrab─â o boal─â ÔÇ×mecanic─âÔÇŁ. ├Än artrit─â, durerile sunt prezente indiferent de momentul zilei sau de activitate. Artrita reumatoid─â este o boal─â autoimun─â, ├«n cadrul c─âreia sistemul imun atac─â ┼úesuturile articulare ┼či pe cele conjunctive. Analizele care ajut─â diagnosticarea

Folosit─â at├ót ├«n scop diagnostic, c├ót ┼či terapeutic, artroscopia permite, printre altele, diagnosticarea artrozei la nivelul genunchiului, ┼čoldului, um─ârului sau cotului.

Artroscopia este o procedur─â chirurgical─â pe care medicii ortopezi o folosesc pentru a diagnostica sau pentru a trata diverse boli care afecteaz─â articula┼úiile. Prin aceast─â metod─â, medicul ortoped vizualizeaz─â articula┼úiile, ligamentele ┼či cartilajiul, cu ajutorul artroscopului.

Acesta este un instrument prev─âzut cu o surs─â de lumin─â ┼či cu o camer─â video ├«n miniatur─â, ce permite vizualizarea pe un monitor a imaginilor m─ârite de la nivelul por┼úiunii investigate sau tratate. Procedura presupune efectuarea unei mici incizii (de aproape 1 centimetru) la nivelul articula┼úiei. Interven┼úia se face cu anestezie rahidian─â (├«n coloan─â), rareori general─â.

Pentru a pune diagnosticul de artroz─â, medicul recomand─â mai multe analize medicale, printre care:

RADIOGRAFIA permite vizualizarea v├órfurilor osoase numite ciocuri, precum ┼či a spa┼úiului dintre oase, deteriorarea cartilajului ┼či alte semne sugestive de artroz─â.

RMN-ul. Imagistica prin rezonanţă magnetică este recomandată în cazul în care readiografia nu oferă suficiente informaţii pentru diagnosticarea artrozei.

ECOGRAFIA musculo-scheletal─â este adesea recomandat─â pentru depistarea artrozei genunchiului. Aceast─â investiga┼úie permite aprecierea structurii cartilajului articular ┼či a spa┼úiilor articulare.

ANALIZELE DE SÂNGE sunt prescrise pentru a diferenţia artroza de alte boli precum artrita reumatoidă.