Durerile de oase sunt mai intense când e ger

1 2 jpg jpeg

Boală progresivă, artroză este adesea lipsită de simptome în stadiul iniţial. Principalul simptom este durerea, în primul stadiu al bolii fiind accentuată în timpul efortului fizic şi redusă în repaus. Pe măsură ce boala avansează, durerea este constantă, indiferent de activitate fizică sau de momentul zilei.

Durerea este, de obicei, accentuată în condiţii de frig şi umezeală. De altfel, Mai apar rigiditatea şi senzaţia de instabilitate la nivelul articulaţiilor. De asemenea, articulaţiile se pot deforma sau pot produce zgomote. Roşeaţa şi căldura în locul afectat, precum şi tulburările de mers şi limitarea mişcărilor sunt alte neplăceri prezente la cei cu artroză. Poate fi confundată cu artrita Adesea, artroza este confundată cu artrita şi invers. Cele două afecţiuni au în comun durerea de articulaţii. Artrita este o afecţiune inflamatoare a articulaţiilor, în vreme ce artroza este mai degrabă o boală „mecanică”. În artrită, durerile sunt prezente indiferent de momentul zilei sau de activitate. Artrita reumatoidă este o boală autoimună, în cadrul căreia sistemul imun atacă ţesuturile articulare şi pe cele conjunctive. Analizele care ajută diagnosticarea

Folosită atât în scop diagnostic, cât şi terapeutic, artroscopia permite, printre altele, diagnosticarea artrozei la nivelul genunchiului, şoldului, umărului sau cotului.

Artroscopia este o procedură chirurgicală pe care medicii ortopezi o folosesc pentru a diagnostica sau pentru a trata diverse boli care afectează articulaţiile. Prin această metodă, medicul ortoped vizualizează articulaţiile, ligamentele şi cartilajiul, cu ajutorul artroscopului.

Acesta este un instrument prevăzut cu o sursă de lumină şi cu o cameră video în miniatură, ce permite vizualizarea pe un monitor a imaginilor mărite de la nivelul porţiunii investigate sau tratate. Procedura presupune efectuarea unei mici incizii (de aproape 1 centimetru) la nivelul articulaţiei. Intervenţia se face cu anestezie rahidiană (în coloană), rareori generală.

Pentru a pune diagnosticul de artroză, medicul recomandă mai multe analize medicale, printre care:

RADIOGRAFIA permite vizualizarea vârfurilor osoase numite ciocuri, precum şi a spaţiului dintre oase, deteriorarea cartilajului şi alte semne sugestive de artroză.

RMN-ul. Imagistica prin rezonanţă magnetică este recomandată în cazul în care readiografia nu oferă suficiente informaţii pentru diagnosticarea artrozei.

ECOGRAFIA musculo-scheletală este adesea recomandată pentru depistarea artrozei genunchiului. Această investigaţie permite aprecierea structurii cartilajului articular şi a spaţiilor articulare.

ANALIZELE DE SÂNGE sunt prescrise pentru a diferenţia artroza de alte boli precum artrita reumatoidă.