Dureri abdominale persistente? Iată ce boli anunţă!

1 2 jpg jpeg

Boli de stomac

Durerea dată de ulcerul gastric apare mai ales după mese şi poate reveni pe timpul nopţii, astfel că persoana este trezită din somn. Durerea este însoţită de arsuri şi mai pot apărea vărsăturile şi chiar pierderea în greutate. O altă afecţiune a stomacului care are drept simptom durerea de burtă este gastroenterita (boală provocată de unele virusuri şi bacterii). Persoana are crampe abdominale, diaree, vomită şi nu are poftă de mâncare.

Un blocaj al intestinului

Crampele severe şi abdomenul umflat sunt printre primele semne al unei ocluzii intestinale, adică un blocaj la nivelul intestinului subţire sau la colon. Mai pot apărea balonare, ameţeli şi vărsături. Este foarte important ca persoana să se prezinte de urgenţă la medic, pentru că este nevoie de o intervenţie chirurgicală.

Probleme cu bila

Colica biliară, care apare ca urmare a pietrelor care se acumulează în colecist, se manifestă şi printr-o durere în partea dreaptă a abdomenului, care poate să iradieze în umărul drept.

Durerea apare brusc şi este însoţită de ameţeală, transpiraţie şi de vărsături. Durerea debutează, în cele mai multe dintre cazuri, pe timpul nopţii, după o masă copioasă (în urma consumului de prăjeli, ouă, vinete şi mâncăruri grase).

O criza pancreatică

Pancreatita acută apare brusc, iar cel afectat simte dureri puternice în partea de sus a abdomenului, care pot să iradieze şi către spate.

Afecţiunea se manifestă şi prin vărsături, greaţă, febră, puls ridicat şi balonare. Cel care stabileşte diganosticul este medicul gastroenterolog, în urma mai multor investigaţii: ecografie abdominală, analize de sânge. Netratată la timp şi corect, boala se poate croniciza.

O durere în partea dreaptă a abdomenului, care creşte treptat în intensitate şi care este însoţită de greaţă, vărsături şi diaree poate fi semnul unei apendicite acute.

La unele persoane poate apărea şi constipaţia, în timp ce alţii pot resimţi durerea care „se lasă“ şi pe piciorul drept. Afecţiunea apare mai ales la cei cu vârsta între 10 şi 20 de ani.

Infecţie urinară

O infecţie urinară poate să aibă drept simptom dureri în partea de jos a abdomenului. Mai poate să apară senzaţia de arsură la urinare, urină urât mirositoare, închisă la culoare, senzaţie de greaţă, dar şi transpiraţii şi frisoane.

Un abdomen dureros poate indica şi prezenţa unei afecţiuni ginecologice (endometrioza), a unui chist ovarian sau a unei sarcini extrauterine.

De cele mai multe ori, durerile de abdomen care ascund o problemă ginecologică sunt rar însoţite de vărsături sau de ameţeli. Febra este cea care ia locul acestora.