Dr. Marilena B─âlu┼ú─â: ÔÇ×Primul consult ginecologic ar trebui s─â aib─â loc ├«nainte de ├«nceperea vie┼úii sexualeÔÇť

1 2 jpg jpeg

Care sunt cele mai întâlnite afecţiuni ginecologice?

Afec┼úiunile ginecologice depind de v├órsta femeii. Poate fi vorba despre afec┼úiuni simple, cu care se ├«nt├ólne┼čte orice femeie, cel pu┼úin o dat─â ├«n via┼ú─â. A┼č include ├«n aceast─â categorie: vaginitele, vaginozele, vulvo-vaginitele ┼či infec┼úiile urinare (pentru care femeile se adreseaz─â tot medicului ginecolog).

Femeile tinere care au via┼ú─â sexual─â ┼či care nu au suficiente informa┼úii legate de educa┼úia sexual─â, care au parteneri multipli, pot dezvolta boli cu transmitere sexual─â, cum ar fi: sifilis, gonoreea, trichomoniaza vaginal─â, Chlamydia, infec┼úia cu virusul herpetic 1, hepatitele B ┼či C, infec┼úia cu virusul HPV ┼či infec┼úia cu HIV.

Dintre patologia tumoral─â le amintim pe cele benigne (chisturile ovariene benigne, fibroame uterine, chisturile glandei Bartholin) ┼či cele maligne (cancerul de s├ón, de col).

Tot mai multe femei amână sarcina, alegând să devină mame după vârsta de 30 de ani. Ce riscuri implică acest lucru?

Femeile se nasc cu un num─âr finit de ovocite ┼či, pe m─âsur─â ce trec anii, aceasta rezerv─â scade. Femeile care am├ón─â foarte mult conceperea unui copil, dup─â 35 de ani, risc─â s─â r─âm├ón─â mai greu ├«ns─ârcinate, din cauza sc─âderii rezervei ovariene, dar ┼či a patologiei asociate (endometrioza, endometrite, patologie tubar─â, cervical─â).

Recomand femeilor tinere care am├ón─â voluntar o sarcin─â sa fac─â teste pentru determinarea rezervei ovariene ┼či s─â se g├óndeasc─â la o metod─â de prezervare a fertilit─â┼úii.

Ce investiga┼úii ginecologice ar trebui s─â ├«┼či fac─â o femeie anual?

Din evalure ar trebui s─â fac─â parte o ecografie transvaginal─â pentru examinarea uterului ┼či ovarelor, un examen de secre┼úie vaginal─â, culturi din col pentru Chlamydia, testul Babe┼č-Papanicolau.

Screeningul cancerului de col se face prin citologie cervicală (Papanicolau), prima determiare fiind recomandată după vârsta de 21 de ani. Dacă trei determinari la interval de un an sunt negative, el poate fi repetat la 3-5 ani.

Examinarea sânilor poate fi făcută lunar de către fiecare femeie, prin palpare, de preferat în primele zile ale ciclului menstrual. Dacă la palpare se simt anumite formaţiuni, trebuie să se adreseze unui specialist.

La ce vârstă este indicat să aibă loc primul consult ginecologic al unei adolescente?

Primul consult ar trebui s─â aib─â loc ├«nainte de ├«nceperea vie┼úii sexuale, pentru a discuta cu un specialist despre cum poate preveni bolile cu transmitere sexual─â, despre metodele de contracep┼úie ┼či despre vaccinarea HPV. Consultul se poate rezuma la o discu┼úie educativ─â, foarte util─â pentru tinerele care nu au beneficiat de educa┼úie sexual─â la ┼čcoal─â sau ├«n familie.

Infertilitatea este o problem─â cu care se confrunt─â din ce ├«n ce mai multe cupluri. Care sunt cele mai ├«nt├ólnite cauze care duc la infertilitate? Infertilitatea la femei poate avea drept cauze disfunc┼úiile ovulatorii, obstruc┼úia trompelor uterine, endometrioza, infec┼úii (Chlamydia, gonoree), sinechii uterine ( lipire a pere┼úilor uterini), polipi, fibroame, cervicite, dar pot fi de vin─â ┼či unii factori genetici. La b─ârba┼úi poate fi cauzat─â de defecte de spermatogenez─â, infec┼úii (uretrite, prostatite), cauze genetice.

Multe femei afl─â la un consult ginecologic c─â au ran─â pe col. Despre ce este vorba?

Rana pe col se referă la orice modificare a arhitecturii normale a celulelor care acoperă colul uterin. Aceasta poate fi de la o simplă cervicită (inflamaţia colului) până la patologie tumorală malignă. Diferenţa poate fi făcută prin mai multe teste: examen de secreţie vaginală, cultură din col, examen Papanicolau, colposcopie, biopsie.

Cum poate fi prevenit cancerul de col uterin?

Cancerul de col este singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin vaccinare. O bun─â informare at├ót despre mijloacele de preven┼úie c├ót ┼či despre depistarea precoce, prin controale periodice, pot influen┼úa ├«n bine prevalen┼úa cancerului de col. Infec┼úia HPV cu tulpini de grad ├«nalt persistente este principala cauz─â a cancerului de col.

Ce ar trebui s─â ┼čtim ├«nainte de a lua anticoncep┼úionale?

├Änainte de a folosi contraceptive orale, este bine s─â se fac─â o evaluare complet─â. Aceasta poate fi f─âcut─â de orice medic ginecolog sau specializat ├«n planning familial ┼či const─â ├«ntr-o anamnez─â pentru a depista factorii de risc, teste de s├ónge (hemoleucograma, biochimie pentru func┼úia hepatic─â, coagulograma).

Care sunt cele mai sigure metode contraceptive?

Cea mai sigură metodă de contrcepţie este abstinenţa sexuală. Despre celelalte putem să vorbim în funcţie de disponibilitatea femeii pentru fiecare metodă contraceptivă, statusul femeii (lăuză sau nu), mijloacele de monitorizare pe parcusul contracepţiei.

├Än general, contraceptivele sunt bine tolerate de c─âtre o femeie s─ân─âtoas─â ┼či sunt eficiente ├«n propor┼úie de p├ón─â la 99%.

Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexual─â?

Prevenţia poate fi făcută prin evitarea partenerilor sexuali multipli, printr-o igienă intimă corectă, folosirea prezervativului.

Multe cupluri apeleaz─â la FIV pentru a avea copii. Care sunt factorii de care depinde reu┼čita acestei proceduri?

├Än reu┼čita unei proceduri de fertilizare in vitro cel mai important factor este v├órsta femeii. O femeie t├ón─âr─â cu rezerva ovarian─â bun─â ┼či care nu sufer─â de endometrioz─â, cervicite, fibroame uterine, f─âr─â multe opera┼úii ├«n sfera genital─â are ┼čanse mari de a ob┼úine o sarcin─â de la prima ├«ncercare. Rata de succes pentru o procedur─â de fertilizare in vitro este de aproximativ 35-45%.

MINI CV

Dr. Marilena Băluţă

Medic specialist obstetric─â-ginecologie, embriolog, Clinica medical─â Generis

ÔÇó Doctorand anul II la UMF Craiova ÔÇô cu tema ÔÇ×Prezervarea fertilit─â┼úii la pacientii oncologiciÔÇŁ, coordonator Prof. Univ. Dr. Florinel B─âdulescu.

ÔÇó Membru al Societ─â┼úii Europene pentru Reproducere ┼či Embriologie (ESHRE), al Societ─â┼úii Rom├óne de Obstetric─â-Ginecologie, al Colegiului Americand de Embriologie. Este autor ┼či coautor a peste 30 de lucr─âri ┼čtiin┼úifice.