De ce se îmbolnăvesc românii?

1 2 jpg jpeg

Datele statistice despre cancer sperie şi conving, dar medicii nu le-au adus în prim plan de această dată. Anul acesta, medicii şi asociaţiile de bolnavi au dorit să atragă atenţia asupra faptului că că bolile oncologice pot fi prevenite.

Dacă învăţăm să-i recunoaştem simptomele, dacă-l depistăm la timp, dacă urmăm tratamentele, cancerul poate fi tratat. ”Mesajul de anul acesta este: Informaţi-vă!”, a precizat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în cadrul conferinţei care a marcat în România ziua internaţională de luptă împotriva acestei afecţiuni. Bărbaţii, cancer la plămâni Cel mai frecvent cancer la bărbaţi este cel de plămâni, la care rata de supravieţuire este destul de scăzută (peste 80% din pacienţii diagnosticaţi târziu – aşa cum se întâmplă de regulă - au speranţă de viaţă după 5 ani de mai puţin de 5%).

Cel mai important factor declanşator poate fi însă evitat: fumatul. ”9 din 10 bolnavi de cancer de plămâni au fumat. Alţi factori sunt: poluarea, expunerea la noxe (la radon), dar şi factori genetici”, a precizat în cadrul conferinţei doctorul Mircea Dediu, oncolog la Institutul Oncologic ”Prof. dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucureşti.

Simptomele acestui tip de cancer sunt nespecifice şi pot fi puse pe seama altor probleme. De exemplu, frecventă este tusea, care ar putea fi pusă pe seama fumatului. Un bolnav de cancer la plămâni ar putea să aibă şi dureri toracice, dificultăţi de respiraţie şi expectoraţii cu sânge.

Diagnosticul se pune cu ajutorul radiografiei, în primă fază, care dă o sugestie. Pentru un diagnostic precis, este nevoie de tomografie şi de bronhoscopie cu biopsie.

Şi în ceea ce priveşte cancerul la sân, există factori de risc care pot fi evitaţi, pe lângă cei genetici. S-a demonstrat că un dezechilibru hormonal creşte riscul de cancer de sân, de exemplu.

De aceea, femeile care iau anticoncepţionale sunt mai la risc să aibă tumori mamare. Şi cele care nu fac regulat sex sau cele care întârzie să devină mămice au un risc mai mare de a face cancer la sân. ”Cancerul de sân este cel mai frecvent în toată lumea în rândul femeilor. În România, se înregistrează 8.000 de noi cazuri pe an.

Orice femeie poate preveni acest tip de cancer printr-o alimentaţie sănătoasă, un stil de viaţă activ, precum şi fiind foarte atentă la toate schimbările care apar la nivelul sânilor. Orice modificare a culorii pielii, orice scurgere sau schimbare în dimensiune a sânilor ar trebui să le convingă să se ducă la medic”, a subliniat doctorul Florin Băcanu, de la Spitalul ”Sf. Maria”, din Bucureşti.

Cancerul mamar poate fi diagnosticat prin examinarea sânilor, mamografie, ecografie, biopsie sau cu ajutorul RMN-ului.

Cancerul poate fi diagnosticat prin mai multe metode. În primul rând, prin analizele de sânge: determinarea proteinelor şi imunoglobulinelor din sânge, viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), dar şi serologia virală.

Se pot face şi vizualizări directe a interiorului organelor, dar şi prin imagistică prin ultrasunete, tomografie sau rezonanţă magnetică. În fiecare an, în lume, se înregistrează aproximativ şapte milioane de cazuri noi de cancer!