De ce îmi amorţesc degetele? Află care sunt cauzele acestei probleme!

1 2 jpg jpeg

Poate ┼úi s-a ├«nt├ómplat s─â ├«┼úi amor┼úeasc─â degetele de la m├óini sau de la picioare. Dac─â se ├«nt├ómpl─â rar, nu b─âg─âm de seam─â ┼či trecem cu vederea, dar dac─â se ├«nt├ómpl─â destul de des, este nevoie de o aten┼úie mai sporit─â. Iat─â de ce amor┼úesc degetele de la m├óini ┼či c├ónd ar fi cazul de o vizit─â la medic.

Este afectat fluxul de sânge

Amor┼úeala m├óinilor, care se simte ca ni┼čte furnic─âturi sau pierderea sensibilit─â┼úii cutanate pe termen limitat, este o reac┼úie ce poate ap─ârea din mai multe motive. Unul din motive este fluxul sc─âzut al s├óngelui ├«n anumite zone sau lezarea nervilor. Amor┼úeala mai poate ap─ârea ┼či ├«n urma unor traumatisme sau din cauza unor inflama┼úii sau infec┼úii. Amor┼úeala m├óinilor nu indic─â boli foarte grave, dar se ├«nt├ómpl─â ca aceste simple furnic─âturi s─â anun┼úe accidente vasculare cerebrale sau tumori.

Parestezia, adică amorţeala mâinilor, poate anunţa boli sau tulburări ce îngreunează fluxul de sânge sau lezează nervii. De altfel, cele mai multe femei trec prin aceste stări în perioadele de menstruaţie sau când au deficit de calciu. Oricum ar fi, parestezia este un semn că ar trebui să mergi la medic, mai ales dacă ţi se întâmplă des.

Lipsa de calciu, magneziu sau vitamine

Amor┼úirea degetelor de la m├óini poate ap─ârea atunci c├ónd dormi pe m├óni, desenezi, folose┼čti intensiv m├óna, fie c─â scrii pe h├órtie sau la calculator. De obicei, amor┼úeala dispare dup─â c├óteva minute sau chiar mai repede dac─â faci un mic masaj ┼či ├«ntinzi m├óinile.

O cauz─â a amor┼úelii poate fi sindromul de tunel carpian, care produce ame┼úeli, furnic─âturi ┼či mici dureri la nivelul degetelor ┼či palmei. Apar cel mai adesea la m├óna care se folose┼čte cel mai des. De obicei, simptomele sunt sup─âr─âtoare ├«n timpul nop┼úii, dar pot fi ├«nl─âturate ├«n urma unei interven┼úii chirurgicale, care deblocheaz─â nervul median presat.

Cel mai probabil, mai ales dac─â te ┼čtii o persoan─â s─ân─âtoas─â, ai deficit de vitamine B12, B6, B1, B3 sau PP (niacin─â) sau vitamina E. aceste vitamine, precum ┼či magneziul sunt importante pentru func┼úionarea optim─â a nervilor periferici. Lipsa de vitamine provoac─â amor┼úeli la membrele superioare ┼či inferioare.

Alte cauze ale amor┼úelii m├óinilor pot fi probleme ortopedice, precum fracturi, osteoporoz─â sau poate un aparat cu ghips prea str├óns. Persoanele care nu beau ap─â ┼či consum─â alcool pot avea probleme cu furnic─âturile la degetele m├óinilor.

Boala lui Raynaud sau atac ischemic tranzitoriu

Persoanele stresate, care nu reu┼česc s─â se odihneasc─â c├ót trebuie, care tr─âiesc ├«ntr-un mediu ├«n care informa┼úiile circul─â prea mult ┼či prea repede, este posibil s─â se confrunte cu amor┼úeala degetelor de la m├óini din cauza atacurilor de panic─â. Acestea sunt ├«nso┼úite de furnic─âturi ├«n degete ┼či pot fi cauzate de un amestec de oboseal─â, lips─â de magneziu ┼či vitamine. De altfel, furnic─âturile pot fi ├«nso┼úite ┼či de tremur─âturi.

Amor┼úeala degetelor de la m├óini poate ascunde, totu┼či, boli mai grave, precum atacul ischemic tranzitoriu sau boala lui Raynaud. ├Än aceste cazuri, amor┼úeala este provocat─â de reducerea sau chiar blocarea fluxului sanguin c─âtre o parte din creier, din cauza unui cheag de s├ónge.

Simptomele sunt trec─âtoare, c─âci fluxul se restabile┼čte dup─â c├óteva minute. Nu la fel se ├«nt├ómpl─â ┼či ├«n cazul unui atac cerebral vascular, care poate provoca paralizie.

├Än cazul bolii lui Raynaud, v├órfurile degetelor de la m├óini amor┼úesc ┼či devin albastre, lucru ce se agraveaz─â la frig ┼či la stres. Aceast─â boal─â apare din cauza unui spasm trec─âtor ce blocheaz─â fluxul s├óngelui c─âtre degete. Este o boal─â ce apare mai des la femei dec├ót la b─ârba┼úi.

Anumite boli sistemice pot fi însoţite de parestezii. Iată ce boli mai poate ascunde simpla amorţeală a degetelor: leziuni vasculare sau hemopatii, inflamaţii cronice, hipertiroidism, tumori benigne care apasă pe nervi, afecţiuni renale sau hepatice.