De ce apare cancerul de stomac

1 2 jpg jpeg

Boala apare când se formează celule canceroase la nivelul mucoasei stomacului, ajungând apoi să se dezvolte în tumoră şi să se extindă şi dincolo de peretele gastric. De obicei, afecţiunea nu dă semne la început, dezvoltându-se încet, astfel că pot trece câţiva ani până la depistare, când şansele de vindecare sunt mici. Totuşi, dacă ţi se întâmplă să slăbeşti foarte mult şi asta brusc, să ai vărsături cu sânge, scaun de culoare închisă, dar şi dacă după o masă uşoară sau noaptea ai dureri mari la nivelul abdomenului trebuie să mergi de urgenţă la doctor. Infecţia cu Helicobacter pylori Infecţia cu bacteria Helicobacter pylori duce la declanşarea gastritelor, ulcerului gastric şi duodenal şi a limfomului la stomac. Totuşi, un număr mic de bolnavi cu astfel de afecţiuni fac cancer gastric, dar dacă prezintă mai mulţi factori sunt mai predispuşi la această boală. Studiile arată că această bacterie schimbări la nivelul ADN-ului celulelor din mucoasa stomacului. Alimentaţia bogată în sare şi carne procesată Cei care consumă foarte multe alimente procesate (mezeluri, cârnaţi, şuncă), afumate, sărate, murate şi conserve sunt şi ei pasibili cancerului de stomac. Nitriţii din carnea procesată se transformă în nitrozamine, care au efect cancerigen. Unele boli Alţi factori care pot favoriza cancerul gastric sunt: anemia pernicioasă (deficitul de vitamina B12) şi polipii mai mari de 2 cm din această zonă a corpului. De asemenea, alte cauze pot fi boala de reflux gastroesofagian şi esofagita. Fumatul şi alcoolul Cei care fumează îşi dublează probabilitatea de cancer gastric. Şi alcoolul este un factor de risc. Este indicat ca femeile să nu consume mai mult de 360 ml de bere sau 150 ml de vin pe zi, iar în cazul spirtoaselor doar 40 de ml de tărie de calitate. Bărbaţii nu trebuie să consume mai mult de 720 ml de bere ori 300 ml de vin, zilnic, iar în cazul tăriei să se limiteze la 60-80 ml pe zi. Cei care depăşesc aceste limite au un risc de 2-3 ori mai mare de a face cancer la stomac. Chirurgia gastrică Dacă ai suferit o intervenţie chirugicală la nivelul stomacului, pentru îndepărtarea parţială a nervului vag sau pentru a trata ulcerul ori ai avut o gastrectomie parţială (îndepărtarea unei părţi a stomacului) poţi dezvolta, la mult timp după operaţie, cancer la stomac. Acestea pot produce modificări la nivelul pH-ului gastric şi mucoasei. Lucrul în medii poluante Bolnavii care au lucrat în mediu toxic, inhalând substanţe nocive pentru sănătate, precum metale grele, cărbune dar şi cei care au lucrat în industria de prelucrare a cherestelei sau cea a cauciucului şi azbestului sunt expuşi riscului de cancer gastric. Predispoziţia genetică „Dacă unul sau mai mulţi membri ai familiei au fost diagnosticaţi cu leziuni precanceroase (polipi gastrici) sau neoplazice (cancer de stomac), este cazul ca celelalte rude directe să efectueze un control endoscopic digestiv superior după vârsta de 40 de ani. În acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de 3 ori mai mare decât riscul populaţiei generale. Celor fără factori de risc le este indicată endoscopia digestivă superioară după vârsta de 50 de ani cu repetare la cel puţin 10 ani,“ explică Dr. Suciu. Ştiai că...

...potrivit studiilor de specialitate persoanele cu grupa de sânge A prezintă un grad mai mare de risc în apariţia cancerului de stomac?

2 jpg jpeg

În abordarea etiologiei cancerului gastric, se porneşte de la ideea de factori de risc: influenţabili de persoană - stil de viaţă, respectiv invariabili - factori genetici şi vârstă. Stilul de viaţă reprezintă 80% din potenţialul patogen în geneza cancerului gastric. La acest capitol, un rol important îl are dieta hipercalorică, de tip occidental, bogată în carbohidraţi de tip rafinat, sare, grăsimi saturate, carne roşie, afumături, nitriţi şi alţi conservanţi.

Cultura medicală deficitară sau ignorantă în ceea ce priveşte măsurile de igienă colectivă (infecţia cu Helicobacter pylori, agent microbian implicat direct în carcinogeneză) sau fizică (sedentarismul combinat cu obezitate, consum constant şi crescut de băuturi alcoolice şi fumat cresc riscul oncogen în general. Azi există din ce în ce mai rar tratamente chirurgicale ale ulcerului gastric şi duodenal ştiindu-se că rezecţia gastrică reprezintă un factor de risc oncogen.