De ce apar durerile de sâni

2 2 jpg jpeg

Menstruaţia

Cea mai frecvent─â cauz─â a durerii de s├ón sunt schimb─ârile hormonale care apar ├«n perioada de dinainte de menstrua┼úie. Sensibilit─â┼úile de la nivelul s├ónilor sunt este un r─âspuns al corpului la schimb─ârile nivelului de de estrogen. Durerea apare cu o zi ├«nainte de venirea ciclului menstrual ┼či ├«n prima zi a acestuia.

Nodulii mamari Al┼úi vinova┼úi pentru apari┼úia acestui tip de dureri sunt nodulii la s├óni. De obicei nodulii sunt necancero┼či ┼či sunt descoperi┼úi la palpare. Cei de dimensiuni foarte mari se opereaz─â, ├«n timp ce ceilal┼úi se ┼úin sub observa┼úie de c─âtre medic.

Dac─â durerea e ├«nso┼úit─â de sensibilitate crescut─â a s├ónului, de senza┼úia de greutate ┼či de o u┼čoar─â cre┼čtere a s├ónilor atunci este posibil s─â fie chisturi. Chisturile sunt necanceroase, au form─â rotund─â ┼či sunt pline cu un lichid. Acestea dispar odat─â ce ai ajuns la menopauz─â. Numai dac─â devin foarte mari ┼či dureroase se face o drenare a lichidului.

Sutienul nepotrivit

Sutienul gre┼čit poate avea consecin┼úe nepl─âcute pentru piept. ├Än cazul ├«n care sutienul este prea str├óns sau cupa este prea mic─â, poate ap─ârea durerea. Ca s─â evi┼úi astfel de nepl─âceri cump─âr─â un sutien care ┼úi se potrive┼čte.

Mastita

Inflamarea ┼úesutului mamar, mastita apare frecvent la tinerele m─âmici care al─âpteaz─â. Cauza este fluxul sc─âzut al laptelui, dar poate fi vorba ┼či de infec┼úii bacteriene.

Dac─â un s├ón devine dureros, se umfl─â ┼či se ├«nro┼če┼čte ├«nseamn─â c─â exist─â o infec┼úie. Aceasta poate ap─ârea ├«n urma irit─ârii sau a r─ânirii mamelonului, c├ónd bacteriile de pe piele pot p─âtrunde ├«n corp.

Sarcina

Durerea de s├ón poate ap─ârea ┼či la femeile ├«ns─ârcinate, ├«n primul trimestru de sarcin─â. De asemenea, s├ónii pot cre┼čte ┼či devin sensibili la atingere.