De ce am oare vertijuri?

1 2 jpg jpeg

Dacă este un fenomen izolat, vertijul poate semnala o problemă de moment, dar, dacă persistă timp de două- trei luni este cazul să faci un control medical amănunţit pentru a descoperi cauza şi pentru a urma un tratament adecvat. Mergi întâi la medicul de familie şi acesta va decide dacă este cazul să te trimită la un specialist O.R.L. sau la un neurolog.

Când tensiunea scade brusc

Senzaţia de ameţeală timp de câteva secunde poate apărea din cauza tensiunii care scade brusc. Se instalează mai ales la schimbarea poziţiei corporale. În general, acest lucru se întâmplă celor care au tensiunea 10 sau 11. Dacă tensiunea scade şi mai mult, apare vertijul.

Cel afectat ar trebui să stea la orizontală şi să aştepte să revină la normal. Apoi, va trebui să se ridice treptat, să evite mişcările bruşte şi să nu stea picior peste picior. Ulterior, ar trebui să consulte un medic pentru că ar putea avea şi o anemie netratată. Doctorul îi poate prescrie un supliment alimentar cu fier şi o alimentaţie corespunzătoare. De asemenea, este indicat un stil de viaţă echilibrat.

Este de vină sistemul nervos?

În acest caz, vertijul te ia pe nepregătite. Vertijul începe puternic, dar te linişteşti peste ceva vreme fără să faci nimic special. De multe ori, este secundat de tulburări de vedere (vedere dublă), slăbiciune la nivelul membrelor superioare sau inferioare, amorţeală sau înţepături, chiar şi pierderea conştienţei.

Poate semnala un accident ischemic, vascular sau epilepsie. De aceea, în acest caz, trebuie contactat de urgenţă medicul. Dacă vertijul precede dureri de cap este vorba, de obicei, de o simplă migrenă, dar poate semnala şi o tumoare.

În acest caz, are un debut lent şi este însoţit de dureri de cap care cresc în intensitate odată cu trecerea timpului. Oricum, numai un consult de specialitate poate conchide cauza simptomelor. Este bine ca persoana afectată să rămână culcată până îşi revine şi apoi să se ridice gradat. Este bine să evite consumul băuturilor alcoolice, care pot înrăutăţi starea.

Glicemia face jocul

Hipoglicemia poate provoca şi ea vertijuri. Creierul are nevoie de zahăr pentru a funcţiona. Dacă nu are suficient, pot apărea probleme. În acest caz, ameţelile sunt însoţite de crampe musculare.

Dacă ţi se întâmplă asta, mănâncă un baton cu cereale sau o banană pentru a-ţi furniza glucidele de care ai nevoie. Pe termen lung, asigură-te că iei întotdeauna un mic- dejun copios, din care să nu lipsească cerealele sau pâinea integrală. Nu sări peste prânz şi mai ia o gustare pe la orele 16.00-17.00.

Tulburările urechii interne şi vertijul

Cel mai des, vertijul este provocat de tulburările urechii interne: afecţiuni benigne ale urechii şi, mai rar, infecţii ale acesteia. Starea acută durează aproximativ trei zile, dar persoana se va simţi „dezechilibrată” timp de trei până la patru săptămâni. Şi anumite mişcări ale capului sau poziţiile inconfortabile din timpul somnului pot provoca vertijuri.

În acest caz, simpla repoziţionare poate restabili echilibrul. Alteori, este un simptom care însoţeşte boala Ménière. Femeile care suferă de această afecţiune au vertijuri mai ales înaintea ciclului menstrual, din cauza retenţiei de lichide. Este indicat un consum scăzut de sare şi administrarea de diuretice. În cazurile grave, se recomandă intervenţia chirurgicală.

Problemele de vedere provoacă ameţeli

Dacă nu evaluezi bine distanţele şi te simţi nesigur atunci când te deplasezi, ai putea avea tulburări de vedere. Pe de altă parte, asemenea probleme mai sunt provocate şi de răul de maşină sau de altitudine.

Pentru tulburările de vedere, este nevoie de un consult oftalmologic, pentru a vedea dacă ai nevoie de ochelari sau este necesară schimbarea celor pe care îi porţi deja. În cazul răului de înălţime sau de maşină, este bine să priveşti într-un punct fix pe parcursul călătoriei.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Una dintre cele mai frecvente cauze este o deteriorare a aparatului vestibular din urechea internă, numită „Boala Ménière”. Alte cauze pot fi: afecţiuni ale coloanei vertebrale, afecţiuni de natură vasculară, endocrină, oftalmologică, metabolică sau din cauza unor leziuni la nivelul creierului.

Tratamentul urmăreşte în primul rând eliminarea simptomelor, pentru a îmbunătăţi starea pacientului. Se folosesc medicamente pentru ameliorarea circulaţiei sângelui, antiametice şi altele, în funcţie de simptome. Paralel, se vor face investigaţii pentru a preciza cauza vertijului şi pentru a o trata.