De câte tipuri este diabetul

1 2 jpg jpeg

DIABET ZAHARAT DE TIP 1

Caracteristici: Această afecţiune este caracterizată prin reacţia anormală a organismului îndreptată împotriva propriilor celule secretoare de insulină, reacţie urmată de distrugerea acestora până aproape de dispariţie.

Mai este numit ┼či insulinodependent, pentru c─â persoanele afectate de aceast─â boal─â trebuie s─â primeasc─â tratament cu insulin─â pentru a supravie┼úui.

Frecvenţă: 5-10%

Vârstă: În cele mai multe cazuri, boala apare în copilărie sau la adulţii tineri, însă poate surveni la orice vârstă.

Cauze: Boala apare pe un fond genetic predispozant, fiind favorizat─â de unii factori. Printre ace┼čtia, se num─âr─â infec┼úiile virale (virusul rubeolei), unele toxine alimentare, introducerea timpurie a laptelui de vac─â ├«n alimenta┼úia sugarului.

Cum se manifest─â: Diabetul de tip 1 are ca simptome eliminarea excesiv─â de urin─â, sete intens─â, oboseala, foamea accentuat─â ┼či sc─âderea ├«n greutate.

DIABET ZAHARAT DE TIP 2

Caracteristici: ├Än cadrul diabetului de tip 2, exist─â o secre┼úie insuficient─â de insulin─â, precum ┼či un deficit ├«n utilizarea acesteia (insulinorezisten┼ú─â).

Frecvenţă: 90-95%

Vârstă: Boala apare mai ales după vârsta de 40 de ani.

Cauze: Exist─â o predispozi┼úie genetic─â ├«n apari┼úia diabetului zaharat de tip 2. De asemenea, este favorizat─â de alimenta┼úia bogat─â ├«n gr─âsimi ┼či zah─âr, stres, sedentarism, obezitate. ├Än cele mai multe cazuri, diabetul de tip 2 este asociat cu sindromul metabolic (obezitate abdominal─â, nivel crescut de gr─âsimi ├«n s├ónge, hipertensiune).

Cum se manifest─â: Simptomele sunt asem─ân─âtoare cu cele ale diabetului de tip 1, la care se adaug─â amor┼úeala picioarelor, vindecarea greoaie a r─ânilor, vederea ├«nce┼úo┼čat─â Nu neglija prediabetul! Exist─â o stare premerg─âtoare apari┼úiei diabetului zaharat de tip 2, numit─â prediabet sau toleran┼ú─â alterat─â la glucoz─â. Mai exact, glicemia are valori mari, ├«ns─â nu at├ót de mari pentru a fi pus diagnosticul de diabet. Aproape 4% din rom├óni au diabet, procentul fiind ├«n cre┼čtere, din cauza alimenta┼úiei nes─ân─âtoase ┼či a sedentarismului.

Diagnosticul de prediabet se pune c├ónd valorile glicemiei sunt situate ├«ntre 100 ÔÇô 125 mg/dl (pe nem├óncate) sau ├«ntre 140 ÔÇô 199 mg/dl (dup─â testul de toleran┼ú─â oral─â la glucoz─â). Pentru a preveni sau ├«nt├órzia apari┼úia bolii, se impun unele m─âsuri.

Este nevoie de sc─âderea ├«n greutate (ceea ce are ca efect o mai bun─â utilizare a insulinei), adoptarea unei diete echilibrate (s─ârac─â ├«n gr─âsimi ┼či cu consum echilibrat de carbohidra┼úi), activitate fizic─â (30 de minute de mi┼čcare zilnic), monitorizarea sau tratarea tensiunii ┼či a colesterolului.

Unele gravide se pot confrunta cu o form─â de diabet specific─â sarcinii, cunoscut─â ┼či ca diabet gesta┼úional. Acest lucru se produce din cauza modific─ârilor hormonale ┼či metabolice specifice acestei perioade. Hiperglicemia la gravide apare din cauza hormonilor secreta┼úi de placent─â, care inhib─â ac┼úiunea insulinei, ceea ce duce la cre┼čterea concentra┼úiei de glucoz─â ├«n s├ónge.

Orice gravid─â ar trebui s─â-┼či testeze glicemia ├«nc─â de la primele analize indicate ├«n sarcin─â. Chiar dac─â valorile sunt normale, testele trebuie repetate ├«ntre s─âpt─âm├ónile 24 ┼či 28 de sarcin─â. ├Än cele mai multe cazuri, diabetul gesta┼úional dispare dup─â na┼čtere, ├«ns─â dac─â afec┼úiunea nu este tratat─â corespunz─âtor, exist─â probabilitatea s─â se instaleze diabetul zaharat de de tip 2 at├ót la mam─â, c├ót ┼či la copil.

La majoritatea gravidelor cu diabet gesta┼úional, exerci┼úiile fizice ┼či dieta men┼úin glicemia ├«n limite normale. Dac─â hiperglicemia persist─â, este necesar─â terapia cu insulin─â.

Sunt situa┼úii c├ónd diabetul este asociat unor boli sau tratamente, fiind numit secundar. De pild─â, poate fi declan┼čat de boli ale pancreasului, tulbur─âri endocrine sau de sindroame genetice.

Este bine de ┼čtiut c─â este favorizat ┼či de unele medicamente, printre acestea num─âr├óndu-se betablocantele (indicate ├«n hipertensiune, insuficien┼ú─â cardiac─â, angin─â pectoral─â).

Dr. Oana Dumitrache

medic specialist diabet, nutri┼úie ┼či boli metabolice,

Clinica de Diagnostic Gral, Bucure┼čti

├Än apari┼úia diabetului de tip 2, cei mai importan┼úi factori modificabili sunt greutatea corporal─â excesiv─â ┼či lipsa de exerci┼úiu fizic, adic─â sedentarismul. Astfel, unii autori men┼úioneaz─â ca posibil factor diabetogen stresul. Incriminat este ┼či abuzul alimentar, respectiv excesul de produse zaharoase.

To┼úi ace┼čti factori ar putea explica de ce diabetul zaharat este mai frecvent ├«n mediul urban. ├Än func┼úie de cauze, diabetul se ├«mparte ├«n diabet zaharat primar ┼či diabet zaharat secundar. C├ónd nu exist─â nicio alt─â boal─â asociat─â, vorbim de diabet zaharat primar.

Printre cauzele care pot conduce la diabetul zaharat secundar se num─âr─â: boli care afecteaz─â pancreasul (pancreatita cronic─â a alcoolicilor), tulbur─âri hormonale (acromegalia, feocromocitomul, boala Cushing), diabetul indus de medicamente ┼či substan┼úe chimice, diverse boli genetice.