Dacă nu te speli bine, rişti să faci tuberculoză

1 2 jpg jpeg

Cum se transmite tuberculoza?

Tuberculoza se transmite prin aerul pe care îl inspirăm. Când o persoană bolnavă tuşeste sau strănută, microbii se răspândesc. Contaminarea se produce când inspirăm microbii.

Care sunt simptomele unui bolnav de TBC?

„Cea care ne trimite de urgenţă la medic este o tuse care persistă de mai bine de 3 săptămâni, expectorantă”, ne lămureşte dr. Miron bogdan, Institutul de Pneumologie Marius Nasta, din Bucureşti.

Pacientul mai poate acuza stare de slăbiciune generală, pierderea în greutate şi o astenie continuă.

Cum se depistează această afecţiune?

Medicul de familie e primul care pune diagnosticul.

„În condiţiile în care el presupune că are un pacient care suferă de această boală îl va trimite, mai departe către noi, specialiştii în afecţiunile plămânilor. De aici încolo, urmează o serie de analize, radiografii şi teste care pot confirma infecţia cu microbul vinovat de apariţia TBC”, ne-a explicat dr. Bogdan.

Care sunt factorii care duc la apariţia bolii?

„Igiena precară este primul factor şi cel mai important de menţionat”, ne-a spus specialistul. Familiile sărace, cele care stau înghesuite sau cele care duc o viaţă dezorganizată sunt predispuse la această afecţiune.

„Spălatul pe mâini de mai multe ori pe zi, cât şi igiena corporală sunt foarte importante”, a subliniat dr. Bogdan. Alţi factori care influenţează apariţia bolii sunt alcoolul la nivel de dependenţă, tutunul, precum şi alte boli.

România, locul 4 în Europa

Tuberculoza e o boală infectocontagioasă provocată de bacilul Koch. Boala afectează în special plămânii, unde bacilul găseşte condiţii prielnice, dar poate apărea şi în alte organe ca oasele, creierul, articulaţiile, ganglionii, meningele, etc.

La noi există circa 21.000 de bolnavi de TBC, România ocupând locul patru în Europa, din 54 de ţări.