Dacă eşti slab, bolile te ocolesc

2 jpg jpeg

Kilograme mai puţine, inimă mai sănătoasă Incidenţa maladiilor cardiovasculare este mai mare la persoanele supraponderale sau obeze. O alimentaţie dezechilibrată, bogată în grăsimi saturate, duce la creşterea colesterolului.

Iar aceasta duce la ateroscleroză, hipertensiune arterială şi risc sporit de infarct şi atac vascular cerebral. S-a constat că, la persoanele supraponderale care pierd cel puţin 10% din greutate, se echilibrează nivelul de colesterol şi tensiunea arterială.

Supraponderalii prezintă riscă de 2 ori mai mare de a dezvolta un diabet de tip 2, boală însoţită de diverse complicaţii. Cei care pierd în greutate şi care reuşesc să-şi menţină greutatea corporală normală au cele mai mari şanse să ţină diabetul departe sau să îi atenueze simptomele.

Un corp mai greu înseamnă o sarcină suplimentară pentru muşchii şi articulaţi, lucru care se agravează cu vârsta. Slăbitul duce la o mai bună circulaţie a sângelui şi o flexibilitate mai mare. Aceasta se reflectă pozitiv atât la nivel muscular, articular, cât şi în mai buna funcţionare a inimii.

Blocajul căilor respiratorii superioare duce la apneea de somn. Este mai frecventă la suprapondrali, din cauza căilor respiratorii hipertrofiate, care se închid în timpul somnului. Cei ce slăbesc au un somn mai odihnitor, întrucât au un aport de oxigen este mai bun.

Numeroase studii arată legătura directă dintre greutatea crescută şi riscul de cancer. Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime din cancerele la colon, sân, rinichi şi aparat digestiv sunt cauzate de excesul de kilograme. Celulele adipoase pot secreta hormoni, iar un exces de ţesut adipos duce la o supraproducţie hormonală care afectează sănătatea.

Un studiu recent arată că riscul de cancer la sân, la femeile obeze, este cauzat de eliberare unui exces de estrogeni la nivelul celulelor adipoase. Cercetătorii au mai arătat că femeile care au un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30 prezintă cu 20% mai multe riscuri de a dezvolta un cancer la sân, comparativ cu cele având valoarea IMC 25.

S-a demonstrat, de asemenea, şi relaţia directă între kilogramele în plus şi riscul de cancer colorectal: persoanele cu un indice de masă corporală peste 30 sunt mai susceptibile cu 41% de a dezvolta o astfel de maladie, comparativ cu indivizii care au un IMC mai mic de 23.

Pierderea în greutate este asociată şi cu:

- Digestie mai bună, riscuri mai mici în formarea calculilor biliari;

- Mai puţin probleme articulare, musculare, osoase;

- Mai puţine dureri de spate;

- Un tonus general mai bun, o imunitate sporită.