Cum treci cu bine peste o criz─â biliar─â

2 jpg jpeg

Dac─â te ┼čtii ┼či cu bila ÔÇ×lene┼č─âÔÇť, atunci ┼čansele s─â-┼úi vin─â de hac un meniu ├«nc─ârcat sunt foarte mari.

Ce este vezicula biliar─â?

Vezicula biliară, cunoscută ca fierea sau colecistul, este un organ în formă de pară, care este legat de ficat. Rolul ei este de a colecta secreţia externă hepatică, în urma procesului de digestie.

Criza biliar─â se manifest─â ca o tulburare func┼úional─â sau de golire a veziculei. Cele mai frecvente simptome sunt durerile acute ├«n partea dreapt─â, starea de grea┼ú─â ┼či balon─ârile.

De obicei, cu problemele bilei se ├«nt├ólnesc gurmanzii. M├ónc─ârurile grase, r├ónta┼čurile, alcoolul sunt principalele cauze care declan┼čeaz─â crizele de bil─â.

Mai poţi citi:

- 5 leacuri pentru o bil─â <<lene┼č─â>>

- Soluţii din natură pentru bila lenesă

Iat─â mai jos o list─â cu factorii de risc ce pot declan┼ča o criz─â biliar─â:

- constipa┼úia; - diabetul zaharat; - dietele bogate ├«n calorii; - sc─âderea brusc─â ├«n greutate; - un istoric familial de boli biliare (ereditatea); - femeile sunt predispuse, dup─â na┼čtere, s─â aib─â bila ÔÇ×lene┼č─âÔÇť - afec┼úiuni cronice: boala inflamatorie intestinal─â, colita ulceroas─â; - administrarea de medicamente hipocolesterolemiante ┼či imunosupresive; - trigliceridele mari, colesterol r─âu (LDL) crescut ┼či sc─âderea colesterolului bun (HDL); - tratamente cu estrogen ┼či cu anticoncep┼úionale (estrogenul poate ridica nivelul de cholesterol din fiere). Ce s─â m─ân├ónci la regim Dup─â ce te odihne┼čti, trebuie s─â urmezi o diet─â strict─â. F─âr─â pr─âjeli, doar carne slab─â fiart─â, multe legume, ceaiuri, br├ónz─â de vaci slab─â ┼či iaurt f─âr─â gr─âsimi.

De asemenea, este bine s─â consumi supe, legume fierte sau copte, pe┼čte slab, carne de vi┼úel sau de curcan, fiart─â sau la gr─âtar, fructe ┼či legume, br├ónz─â de vaci, urd─â, iaurt ┼či lapte degresat.

Ajutoare din natur─â

┼óii cu sfin┼úenie regimul alimentar recomandat de medic, dar trebuie s─â mai ┼čtii c─â po┼úi ajuta bila ┼či cu remedii naturiste. Ceaiurile de m─âce┼če, de alb─âstrele, de ment─â, flori de salc├óm, g─âlbenele, p─âp─âdie, anghinare, cicoare, pelin, sun─âtoare ajut─â la evacuarea lichidului biliar.

Infuziile se prepar─â astfel: la o linguri┼ú─â sau dou─â cu plant─â uscat─â ┼či pisat─â se adaug─â o can─â cu ap─â fierbinte. Dup─â ce la┼či la infuzat timp de 5 minute, bea amestecul ├«nainte de mesele principale.