Cum tratăm răceala din sezonul cald

1 2 jpg jpeg

Statul în bătaia aerului condiţionat, trecerea bruscă de la rece la căldura de afară, consumul de alimente şi lichide de la frigider sau răcorirea în apa rece de la ştrand, toate acestea pot favoriza o răceală în plin sezon estival.

„În funcţie de microbul ce cauzează răceala, de localizarea şi severitatea acesteia, infecţiile respiratorii pot avea tablouri diferite, asociind variate simptome: dureri de gât, febră, tuse, secreţii nazale, stare generală alterată, dureri de cap, etc.“, explică medicul Călin Ciubotaru.

Simptomele apar la 1 sau 2 zile după ce virusul a fost contractat şi se intensifică treptat, unele răceli putând să dureze 1-2 săptămâni până la vindecare. Pe lângă odihna într-o cameră aerisită şi nu supraîncălzită, trebuie să iei măsuri pentru fiecare neplăcere cu care te confrunţi.

Ce elimină secreţiile nazale

În cazul în care îţi curge nasul, ai nevoie de produse care să scadă presiunea de la nivelul sinusurilor şi care ajută la eliminarea secreţiilor acumulate la nivelul acestora. Pentru asta, poţi folosi comprimate pe bază de extracte naturale de verbină, genţiană sau soc. De ajutor sunt şi inhalaţiile cu aburi, cât şi spray-urile descongestionante (care trebuie utilizate timp limitat, pentru a nu crea dependenţă).

Cum scapi de frisoane şi febră

Temperatura corpului creşte când organismul se apără de un virus, de aceea apar febra şi frisoanele. Ce poţi face acasă? Compresele cu apă călduţă îţi pot ameliora starea. Totodată, consumă lichide pentru a preveni deshidartarea. Dacă temperatura depăşeşte 38,5 grade Celsius, mergi la medicul de familie. Fă acealaşi lucru şi dacă febra ţine mai mult de 72 de ore sau dacă ameţeşti sau nu mai poţi respira.

De ajutor în dureri de gât

Când eşti răcit, este foarte important să-ţi hidratezi mucoasa gâtului. Pentru asta, fă o gargară cu apă caldă cu sare. Inflamaţia gâtului trece şi cu ibruprofen sau paracetamol, iar senzaţia de iritaţie se ameliorează dacă bei ceaiuri şi supe. Evită băuturile care au cofeină.

Cum ameliorezi tusea

Tusea apare când mucusul excesiv irită terminaţiile nervoase care se găsesc în gât. Recomandat este să nu apelezi la medicamentele pentru tuse, ci la produsele care conţin benzidamină, un antiinflamator nesteroidian care are şi un efect uşor anestezic şi dezinfectant local. Mai mult, este bine ca atunci când te doare gâtul să bei lichide calde, şi nu fierbinţi. Altfel, iriţi şi mai tare gâtul.

Info

O răceală netratată corespunzător poate duce la congestia sinusurilor, otită sau astm bronşic.

Ce să eviţi când eşti răcit

· Dacă te confrunţi cu simptome ale răcelii, este foarte important să nu iei antibiotice. Întrucât acestea sunt cauzate de virusuri şi nu de bacterii, medicamentele vor fi ineficiente.

· Stai departe de zonele aglomerate şi nu depune efort fizic intens.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Călin Ciubotaru, medic de familie

Vara, la fel ca şi în celelalte anotimpuri, răcim atunci când ne întâlnim cu agenţi infecţioşi (virusuri). Aerul condiţionat, transpiraţia şi umezeala, curentul, consumul alimentelor şi băuturilor reci se numără printre factorii favorizanţi. Răcelile uşoare pot fi tratate simptomatic: hidratare, odihnă, antiinflamatoare, antipiretice. Consultaţia medicală este recomandată pentru diagnosticul şi tratamentul corect.