Cum te poate îmbolnăvi lipsa de vitamina D

1 2 jpg jpeg

Necesarul zilnic de vitamina D al unui adult este de 600 unităţi internaţionale (U.I). Razele solare sunt principalele surse de vitamina D. Boli cardiovasculare Cei care au un deficit al vitaminei soarelui sunt cu 32% mai predispuşi la boli ale arterelor coronariene, în comparatţie cu cei care nu au astfel de probleme. O dietă săracă în vitamina D poate produce degradări şi la nivel cerebral.

Pneumonie

Cei care au un nivel scăzut al vitaminei D prezintă un risc mai mare de a face pneumonie, spune un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea de Est din Finlanda. Un nivel insuficient de vitamina D slăbeşte sistemul imunitar al organismului, ceea ce îl face vulnerabil în faţa bacteriilor şi a microbilor..

Persoanele cu deficienţe de vitamina D sunt de două ori mai predispuse la depresie, faţă de cei care nu au astfel de carenţă. Cercetătorii sugerează că un nivel scăzut al acesteia poate afecta în mod special regiunile creierului care se ocupă de starea de spirit.

Probleme erectile

Lipsa de vitamina D are legătură cu apariţia disfuncţiilor erectile, mai ales dacă bărbatul are probleme cardiace, astm bronşic, depresie sau afecţiuni parandontale. Cei care suferă de tulburări erectile au şi un risc mai crescut de a dezvolta diabet zaharat sau sindromul metabolic.

Riscul de cancer de prostată este de până la patru ori mai mare în cazul bărbaţilor cu un nivel scăzut al acestei vitamine în organism, spune un studiu al cercetătorilor americani.

Diabet

Copiii supraponderali care au nivelul de vitamina D scăzut sunt mult mai predispuşi diabetului de tipul II. După ce au măsurat, în cadrul unui studiu, nivelul de vitamina D la copiii cu o greutate normală şi la cei supraponderali, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că obezitatea este în cele mai multe dintre cazuri asociată cu nivelul redus de vitamina D şi rezistenţa la insulină.

Lipsa micului dejun şi a activităţii fizice sunt doar câţiva dintre factorii care fac ca nivelul de vitamina D să fie redus în rândul copiilor.