Cum te poate îmbolnăvi lipsa de vitamina D

1 2 jpg jpeg

Necesarul zilnic de vitamina D al unui adult este de 600 unit─â┼úi interna┼úionale (U.I). Razele solare sunt principalele surse de vitamina D. Boli cardiovasculare Cei care au un deficit al vitaminei soarelui sunt cu 32% mai predispu┼či la boli ale arterelor coronariene, ├«n comparat┼úie cu cei care nu au astfel de probleme. O diet─â s─ârac─â ├«n vitamina D poate produce degrad─âri ┼či la nivel cerebral.

Pneumonie

Cei care au un nivel sc─âzut al vitaminei D prezint─â un risc mai mare de a face pneumonie, spune un studiu al oamenilor de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea de Est din Finlanda. Un nivel insuficient de vitamina D sl─âbe┼čte sistemul imunitar al organismului, ceea ce ├«l face vulnerabil ├«n fa┼úa bacteriilor ┼či a microbilor..

Persoanele cu deficienţe de vitamina D sunt de două ori mai predispuse la depresie, faţă de cei care nu au astfel de carenţă. Cercetătorii sugerează că un nivel scăzut al acesteia poate afecta în mod special regiunile creierului care se ocupă de starea de spirit.

Probleme erectile

Lipsa de vitamina D are leg─âtur─â cu apari┼úia disfunc┼úiilor erectile, mai ales dac─â b─ârbatul are probleme cardiace, astm bron┼čic, depresie sau afec┼úiuni parandontale. Cei care sufer─â de tulbur─âri erectile au ┼či un risc mai crescut de a dezvolta diabet zaharat sau sindromul metabolic.

Riscul de cancer de prostată este de până la patru ori mai mare în cazul bărbaţilor cu un nivel scăzut al acestei vitamine în organism, spune un studiu al cercetătorilor americani.

Diabet

Copiii supraponderali care au nivelul de vitamina D sc─âzut sunt mult mai predispu┼či diabetului de tipul II. Dup─â ce au m─âsurat, ├«n cadrul unui studiu, nivelul de vitamina D la copiii cu o greutate normal─â ┼či la cei supraponderali, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au ajuns la concluzia c─â obezitatea este ├«n cele mai multe dintre cazuri asociat─â cu nivelul redus de vitamina D ┼či rezisten┼úa la insulin─â.

Lipsa micului dejun ┼či a activit─â┼úii fizice sunt doar c├ó┼úiva dintre factorii care fac ca nivelul de vitamina D s─â fie redus ├«n r├óndul copiilor.