Cum se manifestă lipsa vitaminei D

1 2 jpg jpeg

Vitamina D acţionează ca un hormon şi fiecare celulă din organism are un receptor pentru ea. Se găseşte un grăsimile din peşte şi în unele produse lactate, însă acestea nu acoperă necesarul zilnic de vitamina D, ci doar expunerea la soare. Persoanele în vârstă, cele care nu consumă lapte şi peşte, cele supraponderale sau care nu petrec suficient de mult timp în aer liber sunt cele mai expuse la deficienţe de vitamina D.

Creşte riscul apariţiei răcelilor

Una dintre principalele funcţii ale vitaminei D este de a asigura buna funcţionare a sistemului imunitar, pentru ca astfel să fie capabil să lupte cu virusurile şi bacteriile. Răcelile şi infecţiile respiratorii repetate pot fi un simptom al carenţei de vitamina D. Un studiu publicat de Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite a arătat că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina D în organism şi infecţiile respiratorii în rândul copiilor.

Predispune la oboseală

Senzaţia de slăbiciune, dificultatea de concentrare şi apariţia stărilor de somonolenţă de pe parcusul zilei pot fi asociate, de asemenea, cu nivelul scăzut de vitamina D. În lipsa acesteia, viteza şi volumul sângelui vor fi mai scăzute, ceea ce va împiedica buna oxigenare a celulelor, în special a celor din creier. Astfel se instalează senzaţia de apatie şi oboseala.

Cauzează dureri

Vitamina D este esenţială pentru absorbţia calciului şi fixarea lui în sistemul osos. Durerile de oase şi de spate sunt, la rândul lor, simptome ale lipsei de vitamina D. S-a observat că femeile care au trecut de menopauză sunt cele mai predispuse la dureri osoase din cauza lipsei acestei vitamine. Durerile se manifestă, în special, la picioare, coaste şi încheieturi şi împedică buna desfăşurare a activităţilor zilnice.

Pe lângă durerile de oase, nivelul scăzut de vitamina D în organism creşte riscul apariţiei durerilor musculare, atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor. Receptarea durerii se realizează la nivelul neuronilor primari, numiţi nociceptori. În lipsa vitaminei D, sensibilitatea la durere este mai ridicată şi durerea msuculară este resimţită mai intens.

Info

Pe lângă faptul că are rol antiinflamator, vitamina D contribuie la regenerarea pielii şi astfel grăbeşte procesul de vindecare a rănilor.

Pierderea podoabei capilare

Căderea părului în rândul femeilor este, de multe ori, asociată cu stresul, însă şi lipsa vitaminei D poate fi o cauză, în special dacă se manifestă în sezonul rece. Când pierderea firelor de păr este însemnată, ea poate fi cauzată de alopecie, o boală dermatologică inflamatoare. Lipsa vitaminei D slăbeşte foliculii de păr, ceea ce duce la pierderea podoabei capilare.

Cum o previi

Aproximativ 1 miliard de persoane se confruntă anual cu deficienţe de vitamina D, iar cei mai mulţi nici nu ştiu acest lucru, deoarece simptomele sunt comune cu ale altor afecţiuni. Din acest motiv, este recomandată efectuarea analizelor de sânge, în special în sezonul rece, precum şi administrarea de suplimente alimentare, doar sub supravegherea medicului. Necesar zilnic de vitamina D

0-1 ani alăptat 1000 UI

0-1 ani hrănit cu biberonul 400 UI

1-3 ani 400 UI

3-15 ani 400-600 UI

15-65 ani 400 UI

Femei gravide 600-800 UI

Femei care alăptează 600 UI

65+ ani 600 UI