Cum să ţii sub control colita ulcerativă

1 2 jpg jpeg

Specialiştii consideă colita ulcerativă o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al celui care suferă de această boală atacă celulele de la nivelul tractului gastrointestinal. Nu există încă un tratament care să aducă vindecarea persoanei afectate, dar unele schimbări de stil de viaţă alungă o mare parte dintre simptome. Mănâncă mai puţine alimente bogate în fibre Celor care au fost diagnosticaţi cu o afecţiune cum este colita ulcerativă le este recomandat să evite sau să scadă consumul de fibre. Acestea se găsesc în fructe şi legume şi sunt mai greu de procesat de sistemul digestiv. Cum fibrele sunt importante în orice dietă, cel mai bine ar fi să fiarbă sau să prepare la aburi legumele pentru a uşura digerarea lor. Consumă mai des ulei de măsline şi peşte Controlarea inflamaţiei are efecte benefice în tratamentul colitei ulcerative. Introducerea uleiului de măsline în dietă ţine sub control inflamaţia şi simptomele bolii. Se datorează conţinutului său bogat în grăsimi bune şi antioxidanţi. Peştele gras este un alt aliment care te ajută să ţii în frâu această afecţiune, mulţumită acizilor graşi Omega-3.

Citeşte şi: Nu mâncaţi usturoi dacă suferiţi de colită!

Fasolea uscată, broccoli, conopidă, varză – toate acestea nu trebuie să apară în meniul tău, dacă te ştii cu o colită ulcerativă. Oricare dintre acestea favorizează acumularea de gaze abdominale . Evită şi băuturile alcoolice, pe cele carbogazoase sau care conţin cafeină.

Mult timp s-a crezut că stresul poate cauza apariţia colitei ulcerative, dar s-a descoperit că nu se numără printre declanşatori. Totuşi, stresul pe o perioadă prelungită de timp este posibil să agraveze boala, prin urmare este indicat să eviţi, pe cât posibil, situaţiile stresante sau să profiţi de timpul liber pentru a te deconecta şi odihni.