Cum recuno┼čti primele semne de hernie hiatal─â

1 2 jpg jpeg

O hernie apare atunci c├ónd un organ iese din cavitatea care ├«l con┼úine sau p─âr─âse┼čte pozi┼úia sa anatomic─â normal─â ┼či iese printr-un orificiu. ├Än cazul herniei hiatale, se produce trecerea permanent─â sau intermitent─â a unei por┼úiuni a stomacului printr-un orificiu ÔÇô hiatusul diafragmic ÔÇô ├«n torace. Diafragma este principalul mu┼čchi al respira┼úiei, care separ─â cavitatea toracic─â de cea abdominal─â, iar la nivelul s─âu exist─â un orificiu numit hiatus, prin care trece esofagul.

Care sunt cauzele

Hernia hiatal─â se produce fie atunci c├ónd musculatura din jurul hiatusului este sl─âbit─â, fie c├ónd o por┼úiune din stomac alunec─â deasupra hiatusului diafragmatic. Astfel, exist─â mai multe tipuri de hernii hiatale: 1) cele axiale (prin alunecare) ÔÇô tipul cel mai des ├«nt├ólnit, care apare din cauza l─ârgirii hiatusului esofagian ┼či 2) paraesofagiene (prin rostogolire), c├ónd o por┼úiune a stomacului trece prin hiatus, se deplaseaz─â lateral fa┼ú─â de esofag ┼či ajunge la nivelul toracelui. ├Än cazuri rare, apare ┼či un al treilea tip, cel mixt, care prezint─â caracteristicile ambelor hernii.

Toate aceste afec┼úiuni au ca factor declan┼čator cre┼čterea presiunii abdominale ca urmare a obezit─â┼úii, a unor tumori abdominale, a ascitei (acumularea de lichid ├«n abdomenul) sau a sarcinii.

Factori de risc sunt un hiatus esofagian larg, un esofag scurt, sexul feminin, vârsta (hernia hiatală apare mai des la persoanele de peste 50 de ani), excesul de greutate, tusea cronică.

Cite┼čte ┼či: Analize care depisteaz─â bolile digestive

Care sunt simptomele

De┼či herniile hiatale sunt prezente la aproximativ 15% din popula┼úie ┼či, potrivit unor statistici, afecteaz─â mai mult de jum─âtate dintre persoanele cu v├órste peste 60 de ani, ele sunt, de regul─â, de mici dimensiuni ┼či provoac─â simptome dec├ót la o mic─â parte dintre cei afecta┼úi.

C├ónd herniile hiatale prin alunecare produc simptome, acestea sunt aproape ├«ntotdeauna cele din boala de reflux gastroesofagian sau a complica┼úiilor sale: grea┼ú─â, v─ârs─âturi, dificult─â┼úi la ├«nghi┼úire, arsuri la stomac, regurgita┼úii, dureri ├«n piept, sc─âdere ├«n greutate. ├Än cazul herniei prin rostogolire pot ap─ârea dureri, care se amplific─â atunci c├ónd bolnavul se apleac─â, ┼či palpita┼úii.

Cum este diagnosticat─â

De multe ori, hernia hiatal─â este descoperit─â ├«nt├ómpl─âtor, ├«n urma unei endoscopii sau a unei radiografii toracice. Manometria esofagian─â este folosit─â pentru recunoa┼čterea herniei hiatale voluminoase. ├Än cazul herniilor prin alunecare se pot folosi ph-metria esofagian─â, esofagoscopia cu biopsie ┼či testul Berstein.

Tratamentul este diferit ├«n func┼úie de tipul herniei, de gradul ┼či de simptomele pe care aceasta le genereaz─â.

Ce complicaţii pot să apară

Pentru hernia prin alunecare, complica┼úiile apar din cauza refluxului gastroesofagian ┼či pot fi: esofagita de reflux, stenoza esofagian─â, hemoragie, esofag Barrett (modificarea precanceroas─â a mucoasei esofagiene). ├Än cazul herniei prin rostogolire, complica┼úiile posibile sunt: ulcer la nivelul pungii herniare, ocluzie digestiv─â ├«nalt─â ┼či torsiune gastric─â.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Gabriel Matei, medic primar chirurgie general─â la Spitalul Medicover, Bucure┼čti

Tratamentul herniilor mari para-esofagiene care provoac─â simptome necesit─â o interven┼úie chirurgical─â. ├Än timpul acesteia, stomacul este tras ├«n jos ├«n abdomen, hiatusul esofagian se mic┼čoreaz─â, iar esofagul este fixat ferm pe diafragm─â. Deoarece alunecarea herniilor hiatale cauzeaz─â probleme rareori, ci mai degrab─â contribuie la boala de reflux gastro-esofagian, tratamentul pentru pacien┼úii cu hernii hiatale prin alunecare este, de obicei, acela┼či ca ┼či pentru cea de reflux gastroesofagian.

C├ónd simptomele severe persist─â dup─â modificarea stilului de via┼ú─â ┼či tratament medicamentos, chirurgia poate oferi ajutor. ├Än trecut, tratamentul chirurgical al bolii de reflux gastroesofagian a necesitat o incizie mare abdominal─â ┼či ├«nsemna o perioad─â lung─â de recuperare.

Ast─âzi, se utilizeaz─â abordul minim invaziv cu utilizarea unui laparoscop, a unui tub de iluminat ┼či de vizionare si a unor instrumente chirurgicale, care sunt introduse prin mici incizii ├«n peretele abdominal, pentru a efectua interven┼úii chirurgicale minim invazive. Pacien┼úii pot p─âr─âsi spitalul mai repede ┼či se pot recupera mai repede.