Cum recuno┼čti lipsa de fier la copil

1 2 jpg jpeg

Fierul este unul dintre nutrimen┼úii esen┼úiali pentru cre┼čterea ┼či dezvoltarea copilului t─âu. El ajut─â la transportarea oxigenului de la pl─âm├óni c─âtre restul corpului. Dac─â dieta celui mic este prea s─ârac─â ├«n acest mineral, va dezvolta deficien┼ú─â de fier, care duce la anemie. Prea pu┼úin fier ├«n s├ónge poate afecta capacitatea de func┼úionare a organismului copilului. Chiar ┼či a┼ča, cele mai multe simptome ale deficien┼úei nu apar p├ón─â c├ónd nu se instaleaz─â anemia prin caren┼ú─â de fier. Dac─â cel mic prezint─â factori de risc ├«n ceea ce prive┼čte lipsa de fier, discut─â cu medicul pediatru.

De ce apare

Exist─â o serie de factori care duc la apari┼úia deficien┼úei de fier la copii, iar printre ace┼čtia se num─âr─â: na┼čterea prematur─â sau o greutate sc─âzut─â ├«n momentul venirii pe lume; hr─ânirea exclusiv─â la s├ón mai mult de 6 luni (atunci c├ónd mama nu introduce ├«n dieta micu┼úului alimentele solide); aportul mare de lapte de vac─â ├«n cazul copiilor mai mici de 2 ani; un consum sc─âzut de carne sau cel mic nu m─ân├ónc─â deloc proteine de origine animal─â; o alimenta┼úie vegan─â sau vegetarian─â; o diet─â mult prea s─ârac─â ├«n nutrimen┼úi ├«n cel de-al doilea an de via┼ú─â al copilului; posibile boli gastrointestinale; intoxica┼úie cu plumb.

A┼ča recuno┼čti caren┼úa!

ÔÇ×P─ârin┼úii pot recunoa┼čte o posibil─â deficien┼ú─â de fier la copii dac─â apar urm─âtoarele simptome: paloare, astenie ┼či adinamie (sc─âdere accentuat─â a for┼úei musculare), ritm cardiac accelerat, apetit sc─âzut, tumefierea limbii, p─âr fragil ┼či casant. ├Än aceste cazuri, este important ca cei mici s─â fie consulta┼úi de un medic ┼či s─â se realizeze analizele de s├ónge specificeÔÇť, afirm─â dr. Corina Marin, medic primar Medicin─â General─â, clinica Medicover, Gala┼úi.

Printre semnele ┼či simptomele anemiei prin caren┼ú─â de fier se num─âr─â ┼či:

* pielea palid─â, deschis─â la culoare, ├«n special ├«n zonele m├óinilor, unghiilor ┼či pleoapelor;

* oboseala ┼či sl─âbiciunea;

* bătăile rapide ale inimii sau prezenţa unui murmur cardiac (sunetele produse atunci când sângele circulă prin una dintre valve, care sunt suficient de puternice pentru a fi auzite de medic cu stetoscopul);

* irascibilitatea;

* cre┼čterea ┼či dezvoltarea copilului sunt ├«ncetinite;

* apetitul sc─âzut;

* respiraţia rapidă anormală;

* probleme de comportament;

* infecţiile frecvente;

* poftele neobi┼čnuite - de pild─â, micu┼úul t├ónje┼čte dup─â substan┼úe precum ghea┼úa, p─âm├óntul, vopseaua sau amidonul;

* letargie;

* transpiraţii excesive;

* ameţeli frecvente sau senzaţia de confunzie, copilul nu se poate concentra.

Ce teste o determin─â

Medicul ├«┼úi va recomanda s─â ├«i faci celui mic hemograma complet─â, o etap─â esen┼úial─â pentru depistarea anemiei. Hemograma trebuie s─â cuprind─â: num─ârul de globule ro┼čii (RBC), hematocritul, hemoglobina, hemoglobina eritrocitar─â medie (HEM), volumul eritrocitar mediu (VEM), concentra┼úia hemoglobinei eritrocitare medii. De asemenea, este necesar─â examinarea microscopic─â a fro┼úiului se s├ónge (o pic─âtur─â). Uneori se recomand─â ┼či hemoleucograma complet─â, pentru a analiza celelalte celule din s├ónge care pot accentua alte cauze ale anemiei.

Atenţie!

Nu ar trebui să îi dai medicamente sau suplimente de fier celui mic fără să discuţi cu un medic pediatru. Dacă suspectezi un dezechilibru, primul pas este să îi faci testele de sânge necesare, care vor confirma carenţa de fier.

De reţinut!

Bebelu┼čii, copiii p├ón─â ├«n 3 ani, pre┼čcolari ┼či adolescen┼úii au un risc ridicat de a suferi de pe urma unei deficien┼úe de fier, ├«n principal pentru c─â nevoile lor tot mai crescute nu sunt ├«ntrunite dac─â dieta este una inadecvat─â sau prea s─ârac─â ├«n ceea ce prive┼čte acest mineral.