Cum prevenim apariţia candidozei vaginale

2 jpg jpeg

Dezechilibrul florei vaginale sau intestinale poate favoriza apariţia infecţiilor micotice. Cele mai cunoscute sunt infecţiile micotice la nivelul vaginului.

Câţiva dintre factorii care duc la instalarea acestor micoze sunt: antibioticele, sistemul imunitar scăzut, obezitatea, folosirea excesivă a produselor de igienă intimă.

Frecvenţa duşurilor

Duşurile sunt foarte importante în menţinerea igienei şi senzaţiei de prospeţime, însă într-o anumită măsură. În acest sens, medicii ginecologi recomandă 1-2 duşuri pe zi, cu apă şi săpun, iar pentru zona intimă cu produse special dedicate. Băile lungi în apă caldă, duşurile frecvente sau gelurile cu un pH agresiv, îndepărtează stratul protector format în mod natural de flora vaginală pentru combaterea infecţiilor.

Produsele potrivite

Există anumite standarde pe care produsele create special pentru îngrijirea zonei intime, trebuie să le îndeplinească. Acestea nu trebuie să conţină substanţe agresive şi trebuie să aibă un pH neutru. Zona genitală este foarte delicată, de aceea produsele care conţin parfum sau au proprietăţi antibacteriene pot dezechilibra mediul uşor acid al vaginului şi provoca iritaţii sau chiar infecţii.

Igiena în timpul menstruaţiei

În această perioada, multe femei resimt nevoia de a se spală mai des. Frecvenţa duşurilor în timpul menstruaţiei poate creşte până la 3 ori pe zi, însă nu mai mult, deoarece zona vaginală este mult mai puţin protejată în timpul menstruaţiei, şi deci mai vulnerabilă în faţă infecţiilor.

De asemenea, un alt lucru important în această perioada este alegerea produsului care să răspundă nevoilor specifice de protecţie. Tampoanele interne sunt recomandate în special în timpul zilei şi în anumite situaţii absolut necesare precum la mare sau la piscină. Este foarte important că acestea să fie schimbate la fiecare 2-3 ore, deoarece conţin substanţe ce favorizează apariţia infecţiilor. În general, medicii recomandă folosirea absorbantelor cu înveliş moale, de bumbac, astfel încât interiorul vaginului să fie protejat.

Contactul sexual

Acesta trebuie urmat întotdeauna de un dus în zona intimă, la exterior. Atenţie însă, acestea au doar rolul de a menţine curăţenia şi prospeţimea, nu acţionează în nici un caz că un contraceptiv.

Metoda de ştergere

După utilizarea toaletei, hârtia igienică trebuie folosită dinspre faţă spre spate, iar în cazul urinei, ştergerea prin frecare nu e recomandată ci doar o tamponare uşoară.

Lenjeria intimă

Articolele din materiale sintetice favorizează migrarea bacteriilor, împiedică evaporarea transpiraţiei şi a secretiilor, astfel că se creează un mediu umed, propice dezvoltării infecţiilor.

Lenjeria intimă trebuie să fie din bumbac deoarece lasă pielea să respire. De asemenea, în timpul nopţii este recomandat să nu purtaţi deloc lenjerie intimă pentru a menţine prospeţimea şi pentru a preveni înmulţirea bacteriilor cauzată de căldură şi umiditate.