Cum poţi scăpa de monturi

1 2 jpg jpeg

Monturile (denumite medical ÔÇ×hallux valgusÔÇŁ) reprezint─â deplasarea degetului mare de la picior spre degetele vecine.

Cele mai afectate de aceast─â problem─â sunt femeile, pentru c─â, ├«n cazul lor, ligamentele sunt mai relaxate, ceea ce permite deformarea osului. ├Än jum─âtate din cazuri, monturile se transmit ÔÇ×├«n familieÔÇŁ. Astfel, dac─â mama ta a avut monturi, exist─â o mare probabilitate ca ┼či tu s─â ai o astfel de problem─â.

De asemenea, unele boli, precum poliartrita reumatoidă (manifestată prin inflamaţia articulaţiilor), pot duce la deformarea osului de la picior.

Monturile nu trec de la sine, dimpotrivă, se pot agrava după înaintarea în vârstă. Pe lângă disconfortul de natură estetică, monturile dau dureri, jenând în timpul mersului.

Se pot opera

Singura cale de a ├«ndep─ârta monturile este cea chirurgical─â. Opera┼úia nu numai c─â red─â aspectul normal al piciorului, ci ├«nl─âtur─â ┼či durerea dat─â de aceast─â deformare. Una dintre cele mai moderne opera┼úii pentru monturi, disponibil─â ┼či ├«n Rom├ónia, permite recuperarea rapid─â, exist├ónd un risc mai mic de reapari┼úie a acestora.

Anestezia este local─â, spre deosebire de opera┼úiile chirurgicale clasice, ├«n cadrul c─ârora se efectueaz─â anestezie general─â sau ├«n coloana vertebral─â. Pacientul va putea s─â ├«┼či reia rapid activitatea obi┼čnuit─â, fiind nevoie de internare timp de 48 de ore, pentru prevenirea unor complica┼úii. ├Änainte de a face opera┼úia, trebuie efectuate mai ├«nt├ói unele analize de s├ónge.

Opera┼úia este contraindicat─â persoanelor cu diabet, cu varice, cu arterit─â (inflama┼úie a unei artere) ┼či celor care au infec┼úii la picior. Dac─â suferi de boli de inim─â, anun┼ú─â medicul, pentru evaluarea apari┼úiei unor posibile riscuri. La fum─âtori exist─â o probabilitate mai mare de apari┼úie a complica┼úiilor dup─â opera┼úie.

Leacurile b─âbe┼čti nu dau rezultate

Evită să aplici unele tratamente naturiste pentru monturi. Dacă în alte situaţii, tratamentele naturiste pot pot da rezultate foarte bune, în cazul monturilor acestea nu îţi rezolvă problema. Astfel, aplicând pe monturi iod sau alte altfel de soluţii, pot apărea iritaţii, arsuri sau chiar infecţii. Nici varza, tătăneasa, rostopasca, usturoiul sau cartofii cruzi nu te scapă de monturi.

Exist─â ┼či dispozitive pentru corectarea monturilor, ├«ns─â nici acestea nu sunt recomandate de medici, pentru c─â pot accelera evolu┼úia monturilor. Pentru a calma durerea ┼či inflama┼úia la nivelul degetului mare, po┼úi lua analgezice sau po┼úi pune folosi perni┼úe din silicon sau talonete speciale, disponibile ├«n farmacii.

Atenţie la încălţăminte!

Dac─â ai monturi, alege ├«nc─âl┼ú─âminte care nu ├«┼úi provoac─â durere sau jen─â la mers ┼či evit─â ├«nc─âl┼ú─ârile str├ómte ┼či cu toc, care pot agrava deformarea degetului. Foarte probabil, medicul ├«┼úi va recomanda ca dup─â opera┼úie s─â por┼úi timp de c├óteva s─âpt─âm├óni pantofi speciali (terapeutici).