Cum poţi scăpa de monturi

1 2 jpg jpeg

Monturile (denumite medical „hallux valgus”) reprezintă deplasarea degetului mare de la picior spre degetele vecine.

Cele mai afectate de această problemă sunt femeile, pentru că, în cazul lor, ligamentele sunt mai relaxate, ceea ce permite deformarea osului. În jumătate din cazuri, monturile se transmit „în familie”. Astfel, dacă mama ta a avut monturi, există o mare probabilitate ca şi tu să ai o astfel de problemă.

De asemenea, unele boli, precum poliartrita reumatoidă (manifestată prin inflamaţia articulaţiilor), pot duce la deformarea osului de la picior.

Monturile nu trec de la sine, dimpotrivă, se pot agrava după înaintarea în vârstă. Pe lângă disconfortul de natură estetică, monturile dau dureri, jenând în timpul mersului.

Se pot opera

Singura cale de a îndepărta monturile este cea chirurgicală. Operaţia nu numai că redă aspectul normal al piciorului, ci înlătură şi durerea dată de această deformare. Una dintre cele mai moderne operaţii pentru monturi, disponibilă şi în România, permite recuperarea rapidă, existând un risc mai mic de reapariţie a acestora.

Anestezia este locală, spre deosebire de operaţiile chirurgicale clasice, în cadrul cărora se efectuează anestezie generală sau în coloana vertebrală. Pacientul va putea să îşi reia rapid activitatea obişnuită, fiind nevoie de internare timp de 48 de ore, pentru prevenirea unor complicaţii. Înainte de a face operaţia, trebuie efectuate mai întâi unele analize de sânge.

Operaţia este contraindicată persoanelor cu diabet, cu varice, cu arterită (inflamaţie a unei artere) şi celor care au infecţii la picior. Dacă suferi de boli de inimă, anunţă medicul, pentru evaluarea apariţiei unor posibile riscuri. La fumători există o probabilitate mai mare de apariţie a complicaţiilor după operaţie.

Leacurile băbeşti nu dau rezultate

Evită să aplici unele tratamente naturiste pentru monturi. Dacă în alte situaţii, tratamentele naturiste pot pot da rezultate foarte bune, în cazul monturilor acestea nu îţi rezolvă problema. Astfel, aplicând pe monturi iod sau alte altfel de soluţii, pot apărea iritaţii, arsuri sau chiar infecţii. Nici varza, tătăneasa, rostopasca, usturoiul sau cartofii cruzi nu te scapă de monturi.

Există şi dispozitive pentru corectarea monturilor, însă nici acestea nu sunt recomandate de medici, pentru că pot accelera evoluţia monturilor. Pentru a calma durerea şi inflamaţia la nivelul degetului mare, poţi lua analgezice sau poţi pune folosi perniţe din silicon sau talonete speciale, disponibile în farmacii.

Atenţie la încălţăminte!

Dacă ai monturi, alege încălţăminte care nu îţi provoacă durere sau jenă la mers şi evită încălţările strâmte şi cu toc, care pot agrava deformarea degetului. Foarte probabil, medicul îţi va recomanda ca după operaţie să porţi timp de câteva săptămâni pantofi speciali (terapeutici).