Cum ne poate îmbolnăvi mucegaiul din casă

1 2 jpg jpeg

Reacţii alergice

Problemele de s─ân─âtate cauzate cel mai frecvent de expunerea la mucegaiuri sunt alergiile, manifestate prin simptome precum m├ónc─ârimi ale pielii, str─ânut, ├«nro┼čirea ┼či l─âcrimarea ochilor ┼či secre┼úii nazale.

├Än urma unei expuneri ├«ndelungate, mai pot ap─ârea tusea ┼či o respira┼úie greoaie. Aceste senza┼úii apar fie ├«n urma inhal─ârii sporilor, fie dup─â ce ai atins o suprafa┼ú─â contaminat─â.

Pneumonie

În anul 2004, Institutul de Medicină (IOM) din Statele Unite ale Americii a arătat, în urma unui studiu, că mucegaiul poate înrăutăţi simtomele astmului.

Cercet─âtorii au eviden┼úiat, de asemenea, c─â mucegaiurile pot favoriza ┼či apari┼úia pneumoniei, ├«n urma unei expuneri prelungite.

Mai mult, ├«n urma unei cercet─âri a oamenilor de ┼čtiin┼ú─â americani de la Universitatea Brown s-a descoperit c─â micotoxinele con┼úinute de unele specii de mucegai pot provoca dificult─â┼úi de concentrare, obooseal─â, c├ót ┼či dureri de cap.

Cite┼čte ┼či:

- Atenţie! Cosmeticele pot fi toxice

- Cele mai periculoase plante de apartament

Depresie

Un studiu la care au luat parte aproape 6. 000 de persoane din 8 ora┼če ale Europei a ar─âtat c─â exist─â o leg─âtur─â ├«ntre depresie ┼či mucegaiuri. Mai exact, unele micotoxine con┼úinute de acestea pot influen┼úa ├«n mod negativ partea cerierului corelat─â cu emo┼úiile.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â i-au ├«ntrebat pe participan┼úi despre prezen┼úa sau absen┼úa simptomelor de depresie, precum apatia, oboseala, lipsa poftei de m├óncare, insomnia. ├Än baza r─âspunsurilor, cercetatorii au ajuns la concluzia c─â oamenii care aveau semne ale depresiei locuiau ├«n ├«nc─âperi cu mucegai. Cine este mai vulnerabil

Cei care sufer─â de alergii, de astm, v├órstnicii, sugarii ┼či copiii sunt mai expu┼či la problemele de s─ân─âtate cauzate de mucegaiuri.

┼×i cei care au un sistem imunitar sl─âbit ori urmeaz─â un tratament ├«mpotriva cancerului trebuie s─â se fereas─â de ├«nc─âperile umede ┼či cu mucegai, c─âci sunt, de asemenea, mai vulnerabile dec├ót persoanele s─ân─âtoase.

INFO: Mucegaiul negru, Stachybotrys, este unul dintre cele mai dăunătoare mucegaiuri pentru sănătate, producând micotoxine care pot cauza iritaţii ale pielii.