Cum folosim corect aerul condiţionat

1 2 jpg jpeg

Aerul condiţionat, atât de apreciat pe perioada verii de foarte mulţi dintre noi, poate fi răspunzător pentru o serie întreagă de probleme de sănătate care ne fac să ne gândim de două ori atunci când decidem achiziţionarea sau utilizarea lui.

Predispune la infecţii respiratorii

├Än interiorul aparatului se pot acumula microorganisme periculoase pentru s─ân─âtate (bacterii, virusuri, ciuperci), care predispun organismul la afec┼úiuni precum otite, rinite, sinuzite sau bron┼čite. Pericolul este cu at├ót mai mare cu c├ót ai deja aceste afec┼úiuni, care, ├«n urma utiliz─ârii ├«n exces a aerului condi┼úionat, se pot croniciza.

De asemenea, trecerea brusc─â ┼či succesiv─â de la aerul cald la cel rece ┼či viceversa duce la apari┼úia infec┼úiilor respiratorii, ├«n special la nivelul amigdalelor.

Aten┼úie ┼či la infec┼úiile cu bacteriile din grupul Legionella, care pot fi ├«nt├ólnite ┼či ├«n filtrele de aer condi┼úionat. Acestea pot cauza o infec┼úie pulmonar─â grav─â (legioneloza), deosebit de periculoas─â ├«n special pentru persoanele de v├órsta a treia sau pentru cele care au imunitatea sc─âzut─â.

Pune în pericol sănătatea ochilor

Unele aparate de aer condi┼úionat nu sunt dotate ┼či cu umidificator ┼či din acest motiv usuc─â aerul din ├«nc─âpere. Primii care au de suferit sunt ochii, deoarece aerul uscat provoac─â adesea afec┼úiuni oculare, mai ales la persoanele care poart─â lentile de contact sau ochelari. Cele mai frecvente sunt conjunctivitele sau sindromul ochiului uscat, ├«n acest caz fiind necesare lacrimile artificiale.

Provoac─â alergii

Aerul expulzat prin aparatele de aer condi┼úionat este unul recirculat de sistemele de ventila┼úie ┼či din acest motiv are tendin┼úa de a concentra o cantitate mai mare de alergeni: polen, spori de mucegai sau acarieni, ceea ce predispune la apari┼úia sau agravarea alergiilor. Tot ├«n urma expunerii la aer condi┼úionat se poate instala sindromul Raynaud (sindromul m├óinilor ┼či picioarelor reci).

Evit─â ┼čocul termic

Temperatura la care reglăm aparatului trebuie să fie cuprinsă între 22-25 ˚ C. Încăperile nu trebuie r=ăcite mai mult, pentru a se evita expunerea organismului la variaţii mari de temperatură, care pot duce la stop-cardiorespirator, în special în cazul persoanelor cardiace.

De asemenea, ├«n cazul c─âl─âtoriilor cu ma┼čina se recomand─â ca aerul condi┼úionat s─â fie direc┼úionat c─âtre picioare, ┼či nu c─âtre cap. Mai mult, intensitatea lui trebuie redus─â cu 15 minute ├«nainte de a cobor├« din ma┼čin─â, pentru a preveni un eventual ┼čoc termic.

Reguli de folosire a aparatului de aer condiţionat

Evitarea unor eventuale probleme de s─ân─âtate ├«ncepe cu locul unde este amplasat aparatul de aer condi┼úionat. Astfel, fluxul de aer nu trebuie ├«ndreptat direct spre locurile cele mai utilizate din ├«nc─âpere, pentru c─â ├«n timp se pot declan┼ča unele afec┼úiuni, precum nevralgiile, durerile la ceaf─â ┼či torticolisul (amor┼úeli la nivelul bra┼úelor sau al degetelor).

Este de preferat ca distan┼úa dintre fluxul de aer ┼či o persoan─â s─â fie de cel pu┼úin 6 metri, iar ├«n cazul copiilor este interzis─â instalarea aparatului de aer condi┼úionat ├«n camera lor.

├Än general, este de preferat ca aparatul s─â fie amplasat pe hol sau ├«ntr-un spa┼úiu mai pu┼úin circulat, iar r─âcirea locuin┼úei s─â aib─â loc indirect. Pentru a ├«mpiedica acumularea de virusuri, bacterii sau substan┼úe alergene, filtrele de aer condi┼úionat trebuie cur─â┼úate de dou─â ori pe an. Dr. Gheorghe Ghica, medic specialist medicin─â general─â, Re┼úeaua de s─ân─âtate Regina Maria, Bucure┼čti

Folosirea incorect─â a aerului condi┼úionat duce la apari┼úia a ceea ce se nume┼čte, ╦Ásindromul cl─âdirii bolnave╩║, care reprezint─â un complex de simptome ce reune┼čte sfera ORL, a afec┼úiunilor respiratorii, cutanate, oftalmologice ┼či manifest─âri neuropsihice, care se ├«nt├ólne┼čte la persoanele care lucreaz─â ├«n special ├«n marile cl─âdiri de birouri, dar nu numai, ┼či care dispare ├«n momentul ├«n care acestea p─âr─âsesc cl─âdirea.

Astfel, o pleiad─â ├«ntreag─â de manifest─âri, cum ar fi durerile musculare, irita┼úiile mucoaselor (orofaringian─â, ocular─â), erup┼úiile cutanate, tusea, senza┼úia de g├ót uscat, starea de oboseal─â accentuat─â, durerile de cap, somnolen┼úa, tulbur─ârile de concentrare, sunt legate at├ót de calitatea aerului condi┼úionat, c├ót ┼či de pozi┼úionarea acestuia.

INFO: Aerul condiţionat nu trebuie lăsat deschis în timpul nopţii.