Chisturile ovariene: când trebuie să ne îngrijorăm

1 2 jpg jpeg

Ovulaţia, un fenomen natural în corpul oricărei femei fertile, este şi una din cauzele formării chisturilor. Acesteia i se adaugă dezechilibrele hormonale. În general, chisturile sunt formaţiuni benigne nedureroase asemănătoare cu nişte săculeţi cu lichid, care dispar de la sine. La femeile cu vârste sub 35 de ani apar după ce ovulul este eliberat, când foliculul rămas în ovar se micşorează şi se umple cu lichid. Uneori, acestea se măresc, dau dureri şi este nevoie să fie eliminate chirurgical.

Când devin maligne

O mare parte din chisturile ovariene dispar fără a avea nevoie de un tratament, în câteva luni. În cazul în care unul sau mai multe se măresc şi depăşesc 2 cm, trebuie îndepărtate prin tratament medicamentos indicat de medicul ginecolog sau prin intervenţie chirurgicală. De obicei, chisturile de dimensiuni mari îşi fac simţită prezenţa prin simptome precum senzaţie de greutate şi durere abdominală, balonare, dureri menstruale, constipaţie, sensibilitate a sânilor sau îngrăşare fără explicaţie.

Primele semne ale complicaţiilor

Atunci când manifestările se intensifică, este posibil ca un chist să se fi rupt şi să sângereze. Primele semne sunt greaţa, durerea, ameţelile, sângerările vaginale. O astfel de complicaţie poate fi prevenită dacă mergi anual la un control ginecologic. Mai mult, 2 tipuri de chisturi pot evolua către cancer în anumite situaţii: chistul folicular în urma unui tratament pentru infertilitate şi chistul luteal cauzat de dezechilibre hormonale. Acestea au nevoie de monitorizare dacă nu dispar în decurs de 3 luni.

Ce procedură se recomandă

Un control de rutină şi o ecografie transvaginală permit depistarea din vreme a chisturilor care pot să devină problematice. Multe femei află că au chisturi abia în primele luni de sarcină. Acestea nu afectează sarcina sau naşterea, iar dacă sunt mari, pot fi îndepărtate prin tratament chirurgical, fără să influenţeze negativ fătul.

În ce constă tratamentul

Un tratament nepotrivit creşte riscul de mărire sau chiar de spargere a chisturilor, ceea ce provoacă dureri, tulburări de ciclu menstrual. Cele mai periculoase sunt cele mari, depistate târziu, pentru că pot duce la pierderea ovarului. În mod obişnuit, atunci când nu se resorb după 3 menstruaţii, medicul recomandă un tip de anticoncepţionale şi antiinflamatoare pentru a reduce intensitatea durerilor.

Chisturile mici care provoacă dureri pe o perioadă lungă de timp pot fi eliminate prin laparoscopie.

Tratamentul chirurgical în cazul chisturilor ovariene se instituie numai în cazul celor de dimensiuni mari, cu aspect anormal ecografic, care continuă să crească sau nu dispar după 2 sau 3 cicluri menstruale. Cea mai bună măsură de precauţie ar fi ca, mai ales după instalarea menopauzei, în urma unui examen ginecologic, să fie extirpate toate chisturile existente.