Cei mai importanţi factori de risc pentru hipertensiune

1 2 jpg jpeg

Sângele este transportat de inimă către ţesuturile organismului prin artere, presiunea sângelui reprezentând forţa cu care acesta împinge în pereţii arterelor.

Specialiştii spun că este foarte indicat să consulţi un medic pentru a-ţi verifica tensiunea arterială după ce ai împlinit vârsta de 40 de ani, fie mai devreme dacă suferi de diabet, fumezi, eşti supraponderal sau ai cazuri în familie de boli cardiace sau renale.

Vârsta

Pentru multe dintre persoane, cel mai semnificativ factor de risc când vine vorba de hipertensiune este înaintarea în vârstă. Arterele noastre îmbătrânesc, se îngustează şi sunt mai rigide.

Asta înseamnă că acelaşi volum de sânge este forţat să circule printr-o zonă mai îngustă, astfel încât presiunea sa în pereţii arterelor poate creşte. Aproape 60% din populaţia globului cu vârsta de peste 60 de ani are tensiunea arterială mare.

Istoricul din familie

Unul dintre părinţi sau poate chiar ambii au suferit de hipertensiune? Istoricul familial contribuie cu 2 până la 10 procente la riscul de a avea tensiunea arterială mare.

Fumatul şi alcoolul în exces

Cele două fac parte din lista factorilor importanţi care favorizează apariţia hipertensiunii, iar oamenii mai în vârstă sunt vulnerabili.

O cantitate mare de alcool consumată zilnic poate avea un efect decisiv asupra femeilor care au trecut de 55-60 de ani şi care fumează.

Consumul regulat de alcool cauzează creşteri mari de tensiune, iar uneori pot provoca chiar şi un preinfarct sau infarct. De asemenea, este important să ştii că alcoolul încetineşte efectul medicamentelor dacă ai hipertensiune.

Citeşte şi:

Cum pot să previn hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea, tratată şi altfel

Alcoolul în exces creşte trensiunea arterială

Kilogramele în plus sau obezitatea

Obezitatea creşte cu 6% riscul de a avea tensiune foarte mare în următorii ani. Grăsimea din jurul inimii este cea mai periculoasă. Oamenii care petrec cel mai mult timp în faţa televizorului sau a computerului şi nu fac mişcare aproape deloc sunt mai predispuşi să sufere de hipertensiune, în comparaţie cu persoanele care fac mişcare şi nu au probleme cu greutatea.

Boli ale rinichilor

Inflamările şi infecţiile (printre alte lucruri) pot provoca boli renale, care se numără printre cauzele majore ale tensiunii arteriale ridicate. De vreme ce ai tensiune mare, afecţiunea rinichilor se poate agrava.

O persoană care are funcţiile rinichilor normale, dar care suferă de tensiune mare poate suferi de afecţiuni renale în următorii şase ani dacă nu primeşte tratament pentru reglarea presiunii sângelui în artere.

Diabetul şi sarea în exces

Hipertensiunea arterială este o problemă medicală des întâlnită şi la persoanele care suferă de diabet. Un studiu britanic arată că 60% din oamenii cu diabet de tip II şi 40% din cei cu diabet de tip I au tensiunea mare.

Când vine vorba de alimentaţie, sarea (sodiu) poate fi asociată cu riscul de apariţie a hipertensiunii arteriale. Odată crescut nivelul sodiului în sânge, vasele reţin apa încercând să balanseze concentraţia lui. Acest exces de apă măreşte volumul de sânge în vase, cauzând o tensiune ridicată faţă de cea normală.